‘Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalı’

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftarda hazmı güç yemeklerden kaçınılması gerektiğin söyledi. İftarı sigarayla açmanın yanlışlığına da değinen Yorulmaz, “Hızlı, aşırı, yetersiz yemek, sahura kalkmamak, hazmı güç hamur işleri, tatlı ve et türü besinleri fazla tüketmek, sahura kadar uyanık kalıp atıştırmak, iftardan yatma saatine kadar atıştırmak, yeteri kadar sıvı almamak, meyve ve sebzeden fakir beslenme yapılan hatalar arasındadır” dedi.


İftarda fazla miktarda yemek yemenin boş olan mideye yüklenilmesine neden olduğunu ifade eden Yorulmaz, bu durumun sindirimi zorlaştırdığını, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, kabızlık ve şişkinlik gibi sağlık problemlerini ortaya çıkardığını söyledi.
 Ramazanda enerji ihtiyacının ramazan öncesinden farklı olmadığını anlatan Yorulmaz, bu nedenle gerekli enerjinin ramazan öncesi dönemde olduğu gibi alınması gerektiğini söyledi.
Orucun hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya
çorba gibi hafif yemeklerle açılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, 15-20 dakika sonra normal yemeğe geçilmesi gerektiğini bildirdi. 


Mutlaka yemekle birlikte salata, ayran, cacık gibi yiyecekler tüketilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, kan şekerini hızla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi gıdalar yerine bulgur pilavı ve kepekli ekmeklerin tercih edilmesini önerdi.


Ramazanda kilo almamak için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden
Yorulmaz, yemeklerin azar azar çiğnenerek yenmesi, domates, salatalık ve meyve gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmesi gerektiğini söyledi.


 

722500cookie-check‘Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.