Osman Şahbaz’a Fahri Doktor’a unvanı

Courtyard Marriott İstanbul International Airport Hotel Hattusa Ballroom’da düzenlenen törende Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği(TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz’a, Fahri Doktor’luk beratını, Vektör Kurucu Başkanı ve Rektörü Prof. Dr. Elçin İskenderzade takdim etti.

Azerbaycan ve Türk Milli marşlarının okunmasının ardından, dünyanın farklı ülkelerinde birçok tanınmış devlet adamı, başbakanlar, sanatçı, edebi ve bilimsel kişilere layık görülen unvan töreninde konuşan Rektör Prof.Dr. Elçin İskenderzade, nitelikli uluslararası çalışmaları mesleki gayretleri ülkelerimiz arasındaki işbirliklerini geliştirmesi nedeniyle Fahri Konsolos Osman Şahbaz’a iktisat ve siyaset bilimi konusunda Fahri Doktora unvanına layık görüldüğünü vurguladı.

Rektör İskenderzade, bu zamana kadar Macaristan Cumhurbaşkanlığı tarafından iki Kayserili Türk’e devlet nişanı verildiğini, birinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, diğerinin ise Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı, Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz olduğuna dikkat çekerek, “Osman Şahbaz Beyin gerek Macaristan’da gerekse Avrupa’da yaptığı ülkeler arası işbirliğini artırmaya yönelik çalışmalar bir doktora tezi niteliğinde olduğuna inanıyorum. Biz bir öğrencimize bu doktora çalışmasını da yaptıracağız.” ifadesini kullandı.

Rektörü Prof. Dr. Elçin İskenderzade konuşmasının devamında, Osman Şahbaz’ın Azerbaycan devletini bir Azerbaycanlı gibi temsil ettiğini söyledi. Elçin şöyle konuştu:

“Konsolos Osman Şahbaz’ın dosyası bize geldiğinde kariyerinde o kadar değerli çalışmalara imza atmıştı ki, biz üniversite senatosu olarak böyle bir şahsiyete Doktora unvanı vermekten gurur duyuyoruz. Kendisi Macaristan Fahri Konsolosu, Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı, DEİK Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı, Türkiye’de ve dünyada birçok sivil toplum kuruluşlarında insanı merkeze alan faaliyetleri var. Böyle birinin Azerbaycan Türkiye ilişkilerinde önemli katkıları olacağına güvenimiz tamdır. Bizim bir geleneğimiz var. Bizden Fahri Doktora alan Dr.Osman Şahbaz aynı zamanda Azerbaycan’ın fahri vatandaşı sayılır. Kardeşimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

Rektör, Osman Şahbaz’a fahri vatandaşı olması vesilesiyle Azerbaycan haritası hafiye etti.

Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ödül töreninde teşekkür konuşmasında, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan elim maden faciasında hayatlarını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet, geride kalan sevenlerine Allah’tan sabır diliyorum.

Bugün 29 Mayıs, 1453 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 562. yılını kutluyoruz. Her Türk için bugün kıymetlidir.

Bugün bu onurlu ödüle layık görülmenin mutluluk ve heyecanı içinde olduğunu belirtti. Şahbaz, insanlığın ortak değerleri olan bilim, sanat, spor, sevgi ve hoşgörünün sınırları yoktur. Bu değerleri sınırlandırmaya kalkmak evrenin kanununa aykırıdır. Son 25 yıldır milletlerarası evrensel değerlerin etkileşimi konusunda uğraş veriyorum. Ülkelerin farklılıkları uluslararası ilişkilerin zenginliğidir. Milletlerarası ilişkileri, diplomatik ilişkilerin ötesinde, ana temelini halklar arası ilişkilerin ve ekonomik işbirliklerinin oluşturduğuna inanmaktayım.

22 yıldır Türk ve Macar işbirliği, uluslararası ilişkilere özellikle de dost ve kardeş millet Azerbaycanlı kardeşlerimiz ile Macaristan’da birçok projeye birlikte başarıyla imza atma imkanı bulduk. Şimdi böyle önemli ve değerli bir onura layık görülmek ziyadesiyle beni mutlu etmiştir.

Şahbaz ”Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesinde okurken zaten kariyerime başlamıştım ve yüksek lisans, doktora diploması alma fırsatım olmadı. Dolayısıyla bugün bana bahşetmiş olduğunuz bu onur, benim için oldukça önemli ve ek bir değer taşıyor.

Bugüne gelişimizde, Macaristan ve Türkiye’de her daim desteğini yanımda hissettiğim değerli dostlarımın, Azerbaycan Devletinin ve Büyükelçilerinin, TÜMİŞAD üyelerinin ve özelliklede fedakar ailemin çok özel yerleri vardır. Hep birlikte bugüne adım adım sabırla çalışarak ulaştık. Bu onur şimdiye kadar ki çalışmalarımıza bir teşekkür mahiyetindedir. Marifet iltifata tabidir. Bu Fahri Doktora unvanı üzerimdeki sorumlulukları daha da artırmıştır. Fahri Doktora diplomasını ömür boyu saklayacağım. Çocuklarıma bırakacağım önemli bir miras olacaktır.

Üniversiteler, bilim, kültür, sanat ve düşünsel alanda başarı sağlamış, ülke kalkınmasına, önemli katkıda bulunmuş kişilere fahri doktora verir. Bu onur ve takdir anlamı taşıyan fahri doktora unvanı onayını veren üniversite rektörüne, senatosuna içtenlikle teşekkür ediyorum…”

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Emma Eyderova konuşmasında, “bu akşam burada Başkonsolosumuz Büyükelçi Sayın Hasan Sultanoğlu Zeynalov’u temsilen bulunuyorum. Soma’da meydana gelen maden faciasından Azerbaycan olarak derin üzüntü duyduk. Ölenlere Allah’tan rahmet kederli ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Sama faciasından dolayı 28 mayıs milli gün resepsiyonlarımızı Türkiye’deki üç temsilciliğimizde iptal ettik. Biz iki devlet tek milletiz. Kardeşimiz Dr. Osman Şahbaz beyefendinin Bizim ülkemizin üniversitesinden doktora almasından dolayı çok mutluyuz. Azerbaycan adına çok değerli çalışmalarını takdirle, memnuniyetle yakından takip ediyoruz” dedi.

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Gábor Kiss şunları söyledi:

“Değerli dostum Osman Şahbaz’ın fahri doktora almasından dolayı çok mutluyum. Kendisi ayrıca bizim fahri konsolosumuzdur. Macaristan Türkiye ilişkilerinde çok güçlü, değerli ve samimi çalışmaları vardır. Yakinen ben buna şahidim. Hem Macaristan’ı hem de Türkiye’yi çok yakından tanımaktadır. Ben Türkiye Azerbaycan arasındaki etkili ve güçlü çalışmalarını duyuyordum, bugünkü bu anlamlı ödül ise beni çok mutlu etti. Fahri Konsolosumuzu Fahri Doktorasından dolayı kutluyorum…”

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsmail Yüksek, Şahbaz’ı tebrik ederek “Kendisi bizim üniversitemizin eski mezunudur. Yakında ders vermek üzere üniversitemize gelirse hiç şaşırmam, lakin kendisine nasıl kadro ve kontenjan bulacağımı bilemiyorum” diye espirili bir konuşma yaptı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati konuşmasında da “Osman Şahbaz ile dostluklarının çok eskiye dayandığını, kendisinin ülkesi ve milleti adına yurtiçi ve yurtdışı platformlarda ülkemizi en güzel şekilde temsil ettiğini biliyorum. Kendisi aynı zamanda bizim Bakırköy yönetiminde çalışmış, tozunu toprağını yutmuştur. İnşallah ileride kendisini daha yüksek makamlarda göreceğimizi umut ediyorum. Osman Şahbaz kardeşimizi Fahri doktora almasından dolayı kutluyorum. Hayırlı olsun” dedi.

Kalabalık bir topluluğun katıldığı Fahri Doktora töreninde; Azerbaycan Bakü Vektor Uluslararası Bilim Merkezi Rektör Prof. Dr.Elçin İskenderzade, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Büyükelçi Gábor Kiss, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr.Nurettin Nebati, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ak Parti Bakırköy İlçe Başkanı Mahmut Gürcan, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Konsolos Emma Heyderova, Macaristan Ticaret Ataşesi Weisz János, İstanbul Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, ONUR Air Teknik Başkanı Şükrü Can, Gübretaş Başkan Yardımcısı Yakup Güler, Yazar Sami Özey, STK temsilcileri, işadamları, sanayiciler, sanatçılar, bürokratlar, siyasiler ve diplomatlar hazır bulundu.

Fahri Doktora unvanı töreni sonrasında akşam yemeği yenildi. Derin sohbetlerin olduğu salonda misafirler geç saate kadar ayrılmadı. Misafirler tek tek Fahri Doktora tevdii edilen Osman Şahbaz’ı tebrik ederek başarılarının devamını dilediler.

768600cookie-checkOsman Şahbaz’a Fahri Doktor’a unvanı

1 Yorum

  1. Osman abi,
    Macaristan’da bize hem abilik hem de babalığın alasını yapmıştır.
    Nasıl anlatsak az kalır.
    Hangi birisini anlatayım.
    Budapeşte’deki fedakarlıklarını mı, yoksa tüm öğrenci arkadaşlara yapmış olduğu babalığı mı anlatayım .
    Osman abi, hepimiz sana kalpten dua ediyoruz.
    Teşekkür ederiz.
    Mustafa A. Karaca / Ankara

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.