Otele yol açmak için yüzlerce ağaca kıydılar!

Yol için açılan kumul araziden çıkan kumların ise kimi müteahhitlere seçim yatırımı olarak hediye edildiği, bir kısmının da satıldığı iddia ediliyor. Sülüklü kumsalında inşa edilen otele ulaşmak için halihazırda bir yolun bulunurken yüzlerce ağaca kıyılarak yeni bir yol yapılması bölgede yaşayan yurttaşların tepkilerine neden oldu.

Ekonomisinin büyük bölümü tarıma bağlı olan Demre, son yıllarda turizm alanında da adından söz ettirmek istiyor. Noel Baba Müzesi ve Myra antik kenti gibi turistik değerleri barındıran ilçenin sahilinde yer alan Sülüklü kumsalı ise caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak biliniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, koruma altında bulunan Sülüklü bölgesinin bir bölümünü 49 yıllığına otel yapımı için tahsis etti.

YOL VARKEN YENİ BİR YOL YAPARAK YÜZLERCE ÇAM YOK EDİLDİ

Tahsislerden birinin inşaatı ise geçtiğimiz yıl sonunda başladı. Kumul alanın üzerinde yükselen otel inşaatı tepkilere neden olmuştu. 2014 turizm sezonuna yetişmesi planlanan otele ulaşımın sağlanabilmesi için kumsala yeni bir yol açılması ve yüzlerce fıstık çamının yok edilmesi ise tepkileri arttırdı. Sülüklü kumsalına ulaşmak için halihazırda bir yol bulunurken, oteller için tahsis edilen alanda açılan yeni yoldan çıkarılan kumların ise ilçedeki kimi müteahhitlere ve inşaat sahibine seçim yatırımı olarak verildiği, bir kısmının da satıldığı iddia ediliyor.

DEVLET ELİYLE AĞAÇ KIYIMI

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz yetkililer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bilgisi ve denetimi dahilinde kesilen fıstık çamlarının, otel inşa eden firma tarafından ihaleyle satın alındığını belirtirken, yol açmak için alandan çıkarılan kumların müteahhitlere verildiği yönündeki iddialar hakkında ise bilgi sahibi olmadıklarını söylüyor.

RÜZGAR EROZYONUNU ÖNLEMEK İÇİN 60 YIL ÖNCE DİKİLMİŞTİ

Kumul alandaki rüzgar erozyonunu önlemek amacıyla 1950’li yıllarda devlet eliyle dikilen fıstık çamlarının bir kısmı yaklaşık 60 yaşında. Dördü endemik 100’den fazla bitki türünü barındıran Demre kıyı kumulları, yanlış arazi kullanımı yüzünde son 35 yılda 102 hektardan 24 hektara düştü. Türkiye’nin önemli kumul uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Turhan Uslu’nun verdiği bilgilere göre alandaki dört kum tepesi insan eliyle yok edildi.

1561180cookie-checkOtele yol açmak için yüzlerce ağaca kıydılar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.