Otomatik Bilgi Paylaşımı başladı

Yurdışında yaşam kurmuş Türk vatandaşlarının Türkiye’deki hesaplarını Avrupa ülkelerinin denetimine açan “Otomatik Bilgi Paylaşımı Anlaşması” ile ülkeler arası bilgi paylaşımının uluslararası taahhütlere göre 1 Eylül 2018’de başladı. Otomatik Bilgi Paylaşımı Anlaşması imzası olan OECD ülkelerine birbiri vatandaşlarıyla ilgili 10 yıl geriye dönük bilgi paylaşımı getirecek.

Artı49’da köşe yazan Oktan Erdikmen, “Ancak Türkiye Maliye Bakanlığı’nın bilgi verip vermeyeceği henüz net değil” dedi.

“AKP hükümeti, gurbetçileri tehlikeye atan 2 büyük hata yaptı” diyen yazar, şöyle devam etti:

“Birincisi, yurt dışı seçim bölgesi dolayısıyla, Avrupa’da yaşayan Türk seçmenlerin listelerinin siyasi parti temsilcilerine verilmesi ve oradan da Avrupa’daki kamu kurumlarının eline geçmesi. Avusturya’da 20 bin Türk hakkında başlatılan gizli çifte vatandaşlık soruşturmaları, seçmen listelerine dayanıyor. İkincisi ise Otomatik Bilgi Paylaşım Anlaşması imzalanırken, yurtdışında yaşayan Türkler için doğabilecek tehlikelerin gözardı edilmesi.

CHP’nin bu konuda art arda verdiği önergeler, AKP tarafından sürekli reddedildi. Hükümet bu konunun araştırılmasını istemedi ve sürekli ötelemeye çalıştı. İktidar partisi milletvekilleri, ‘Bir şey olmaz’ deseler de, herhangi bir garanti de veremiyorlar.

Bu anlaşmanın sadece Avrupa’da sosyal yardım alıp, Türkiye’de malı mülkü olanları ilgilendirdiği yönünde bir yanlış kanı var. Çalışanların çoğu, bu şekilde düşünüp ‘Beter olsunlar, tüm bilgiler verilsin, haksız yere ödenen paralar geri alınsın’ diyor. Oysa sosyal yardım konusu, anlaşmanın sadece bir boyutu ve hayatında hiç sosyal yardım almayan bir kişi bile, anlaşma nedeniyle Avrupa’da yaşadığı ülkenin Maliye Bakanlığı’ndan bir mektup alabilir.”

Erdikmen, “Türkiye hangi bilgileri verecek?” sorusunu da şöyle aktardı:

“Anlaşma çerçevesinde, Türkiye’de mevduat hesabı bulunan, bankalardan veya başka kurumlardan faiz geliri olanların bilgileri diğer ülkelere verilecek. (Kar payı olarak adlandırılan faiz gelirleri ve bankalardaki altın vb saklama hesapları da bu kapsamda). Emekli maaşı hesapları, ev, iş yeri, tarla gibi gayrimenkuller, halka açık olmayan şirket hisseleri, otomobil vb taşıtlar ise kapsam dışı ve bu konularda bilgilendirme yapılmayacak.”

“Bilgiler verildiğinde ne olacak?” sorusunu da Erdikmen şöyle yanıtladı:

“Bu çerçevede, Türkiye’deki faiz gelirleriyle ilgili yaşadığı ülkeye bilgi verilen bir vatandaş, örneğin Almanya’da sosyal yardım alıp almadığına bakılmaksızın, aradaki vergi farkını ödemek zorunda kalabilir. İki ülke arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması kapsamında Türkiye’deki vergi oranı yaklaşık yüzde 15 iken, Almanya’daki oran kişinin gelir düzeyine göre yüzde 26 olabiliyor. Alman makamları da bunun üzerine aradaki vergi farkını geriye dönük olarak talep edebilir ve vergi cezası kesebilir. Ayrıca kişinin Türkiye’deki gelirlerini zamanında bildirmemesinden dolayı, geriye dönük olarak vergi dilimi artışı ve daha yüksek vergi ödenmesi gibi durumlarla karşılaşması söz konusu olabilir.”

Erdikmen’e göre sosyal yardım alıp Türkiye’deki gelirini gizleyenlerle ilgili de şunları yazdı:

“Avrupa’da sosyal yardım alarak Türkiye’deki faiz, kar payı, kira gibi gelirlerini gizleyenlerin yukarıda ifade edilenlere ek olarak, bir de ödenen sosyal yardımın geri istenmesi gibi bir durumla karşılaşmaları söz konusu olabilir.”

“AKP hükümeti, yurtdışında yaşayan emeklilere çalışma izni vereceğini, uçak biletlerinde yüzde 20 indirim yapacağını vadetti ancak bu sözlerinin hiçbirini tutmadı” diyen Erdikmen şöyle devam etti:

“Sezon başında Kapıkule’de en fazla 1 saat bekleneceği iddia edildi ancak ne yazık ki bu da yalan çıktı. Üstüne üstlük askerlik ücretine yüzde 100 zam yapıldı ve uzaktan eğitim gibi saçma sapan bir uygulama getirildi. Avusturya’da “Bir şey olmaz” diyerek, binlerce kişinin vatandaşlığını kaybetmesine giden sürecin önünü açtılar. Şimdi, Otomatik Bilgi Paylaşım Anlaşması konusunda da ‘Bir şey olmaz” diyorlar. Umarım bu sözleri de diğer sözleri ve vaatleri gibi yalan değildir. Aksi halde, sadece sosyal yardım alıp Türkiye’deki hesaplarını gizleyenlerin değil, vergi dilimi yükseleceği için, Avrupa’da yaşayan Türklerin ciddi bir kısmının başını belaya sokmuş olacaklar.”

2231080cookie-checkOtomatik Bilgi Paylaşımı başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.