“Oturan Boğa” şimdi kızgın

Kızılderililerin “reisleri” ve sözcüleri, gerekirse sonuna kadar oturma ve işgal eylemi yapacaklarını da duyurdu.

Amerika’nın başta gelen şirketlerinden Duke Enerji Karteli’nin başlattığı termik santral inşaatı kızılderilileri kutsal bir alana girildiği gerekçesi ile huzursuz etti.

Bununla beraber, Kuzey Carolina Eyaleti’ndeki Apachi Dağları üzerinde, geçen yıl temeli atılıp sürmekte olan inşaata karşı direnişe geçmiş Amerikan Cherokee’leri tüm uğraşılara karşın ABD’de sadece iki bin imzaya ulaşan destek bulabildi. Çevreciler ve yeşillerden destek göremeyen Cherokee yerlileri, öte yandan bu ilgisizliğe şaşırdıklarını da dile getiriyorlar.

Cherokee yerlileri sözcüsü Hannah Muscoge, “Amazon’da karıncaların yok olduğu savıyla yas tutan yeşiller, şimdi nerede” diye sorarak tepkisini basına duyurdu.

Cherokee yerlilerince kutsal sayılan North Carolina’daki Apachi sıra dağlarındaki Kituwah tepesinde yapılacak santrale karşı kızılderililer direnişi sürdürüp, gerekirse bu amaçla sonuna kadar oturma eylemi başta olmak üzere her türden toprak işgaline başlayacaklarını duyurmalarından sonra bir olay çıkacağını uman Amerikan basınının televizyon araçları olay yerine ulaştı. Ancak kızılderililerin şu âna kadar barışcıl girişimlerden ayrılmadıkları da gözleniyor.

Kızılderililerin kendilerine Tanrıları tarafından verilmiş ve bu nedenle kutsal sayılan 500 metre yüksekliğindeki Kituwah tepesi üzerine yapılacak santral hizmete girdiği zaman bölgenin otlaklarında yaşayan Cherokee’lerin yaşam alanı, uzmanlara göre, tamamen ortadan kalkmış olacak. Cherokee’ler bu bölgede özellikle at yetiştirerek yaşamlarını sürdürüyorlardı.

1500670cookie-check“Oturan Boğa” şimdi kızgın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.