Çoğunluk İslam’dan korkuyormuş

Avusturya’da İslam ile ilgili yeni bir kamuoyu yoklaması yapıldı. IMAS adlı enstitünün yaptırmış olduğu kamuoyu yoklamasına göre Avusturyalıların çoğunluğunun İslam’dan korktuğu ortaya çıktı. 1000 kişinin katıldığı kamuoyu yoklamasında her iki kişiden birisinin İslam’ın ciddi tehlike olduğunu düşünmekte.

Kurier Gazetesinde yayımlanan habere göre, Avusturyalıların yüzde 71’inin İslam’ın “Demokrasi, tolerans ve özgürlük” gibi “Batı değerleriyle” bağdaşamadığını düşünmekte olduğu belirtildi. “İslam ve Batı değerlerinin birbirine uygunluğu” konusundaki soruya yüzde 71 “hayır uymaz” derken, yüzde 18 kararsız olduğunu ve yüzde 11 ise evet cevabını verdi. Bu soruya verilen hayır cevabının parti seçmenlerine göre yansıması ise; aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ve Avusturya Geleceği İçin Birlik (BZÖ) taraftarlarında yüzde 86, iktidar partileri Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) seçmenlerinde yüzde 72, Avusturya Halk Partisi seçmenleri arasında ise yüzde 80 olduğu belirlendi. Yeşiller Partisi seçmenlerinde ise bu soruya verilen “hayır” oranı yüzde 39 olduğu gazete haberinde yer aldı.

“İslam’ın içinde yaşadığımız Batı toplumu ve yaşam biçimimiz için bir tehlike olduğu sürekli vurgulanmaktadır, bu düşünceye katılıyor musunuz” sorusuna, “evet” diyenlerin oranı yüzde 54, “kararsızım, düşüncem yok” diyenlerin oranı yüzde 27, “hayır, bu düşünce yanlıştır” diyenlerin oranı ise yüzde 19 olduğu yazıldı.

“Avusturya’da yaşayan Müslümanlar Avusturya’nın yaşam biçimine ve buranın kurallarına uymuyorlar düşüncesine katılıyor musunuz” sorusuna ise “evet, uymuyorlar” diyenlerin oranı yüzde 72 olurken, kararsızların oranı yüzde 18 ve bu düşünce “yanlıştır” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 10’da kaldığı belirtildi.

Yeşiller Partisi federal milletvekili Alev Korun kamuoyu yoklamasının sonucunu “acı bir sonuç” olarak değerlendirdi.

Avusturya Sosyal Demokrat Partili Kadın Bakanı Gabrielle Heinisch Hosek, Avusturyalının İslam’dan korkusunu ciddiye aldığını ifade etti. Avusturya’nın bulvar gazetelerinden Österreich’e yaptığı açıklamada İslam tartışmasının bulunduğu yabancıların yoğun bir şekilde yaşadığı bölgelere gittiğini ve oralardaki ortamı tanıdığını da sçzlerine eklemeyi unutmadı.

Bakan hanım, ayrıca göçmen kadınların Avusturya’ya geldikten 5 yıl sonra Almanca öğrenmeye başlama olanağının olması ve türbanlı kadınların, türbanlarından dolayı iş bulma şanslarının yok edilmesinin de kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Ayrıca uyumun belli bir kural içerisinde olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Kuralın ne olduğunu belirtmedi. Çaluşmalar devam başlatılacaktır herhalde.

Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Der Standard’ın haberine göre Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan Avusturyalıların yüzde 44’ünün kökeninin yabancı olduğu belirtildi. Avusturya’da yabancılara yönelik anket çalışmalarının aksine, Avusturyalıların kökenine ait ilk defa bir çalışma yapılmış olması da böylesi bir çalışmanın diğer dikkat çeken noktası olduğu vurgulandı. Gelecekte de bu tür çalıuşmaların her iki yılda tekrarlanacağı gazete haberinde duyuruldu.
Viyana’da yaşayan Avusturya vatandaşlığına geçmemiş olan göçmenlerin kendilerinden önce gelen göçmenlere göre hayatın her alanında daha kötü şartlarda bulunulduğu da ifade edilirken, göçmenlerden sorumlu Viyana Eyalet Bakanı bu konuda yeni inisiyatifler başlatacağını da duyurdu.

Durumu iyi olmadığı ifade edilen göçmenlerin eğitimsizlikleri, düşük gelirle çalışmaları ve dar evlerde ikamet etmekte olduklarına da dikkat çekildi. Eğitim seviyelerinin düşük olduğu ifade edilen göçmenlerin çok önemli kesiminin sadece zorunlu eğitim almış oldukları belirtilirken, bu eğitimsizliğin doğal olarak düşük ücretle çalışmaya da yol açtığı tespit edilmektedir. Ayrıca özellikle eski Yugoslavya ve Türkiye kökenli göçmenlerin kazançları ise Avusturyalı işçilerin kazançlarının sadece yüzde 40 ile yüzde 65 oranında olduğu da dile getirildi.

Göçmenlerin üniversite veya yüksek okul okmuş olmaları da onların işsiz kalmalarına engel olamadığı haberde yazılırken, yüksek okul veya üniversite mezunu işsizlerin yüzde 67’sinin göçmen kökenli olduğu da duyurldu. Böylece Avusturya’da eğitimli olmanın göçmenler arasında işsizliği ciddi olarak azaltmadığını da kendi ağızlarından öğernmiş olduk.

1598050cookie-checkÇoğunluk İslam’dan korkuyormuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.