Oğuz Aral Antalya’da anılacak

Aral’ın yetiştirdiği çizerlerden mizah yazarı Cihan Demirci, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce 26 Temmuz’da gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında “Mizahımızın Alay Köşkü: Oğuz Aral ve Gırgır” başlıklı söyleşide ustasını anlatacak.

ARAL’IN KARİKATÜRLERİ SERGİLENECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Türk karikatürünün köşe taşlarından biri olan Oğuz Aral’ı ölümünün 6’ncı yıldönümünde bir dizi etkinlikle anacak. Etkinlik kapsamında, Oğuz Aral’a ait karikatürler sergilenecek ve Cihan Demirci’nin onur konuğu olarak katılacağı bir söyleşi düzenlenecek.

GIRGIR’LI YILLARA YOLCULUK

Oğuz Aral’ın öğrencilerinden olan ve mizah tarihimiz üzerine araştırmaları bulunan karikatürist-mizah yazarı Cihan Demirci, 26 Temmuz 2010 Pazartesi günü saat 21.00’de Cumhuriyet Meydanı Açıkhava Sergi Alanı’nda görsel sunumlu bir söyleşi gerçekleştirecek. Damdaki Mizahçı olarak da anılan Cihan Demirci, “Mizahımızın Alay Köşkü: Oğuz Aral ve Gırgır” başlıklı söyleşide, Demirci izleyenleri Aral’ın hayatında çok önemli yer tutan Gırgır dergisi tarihine doğru bir yolculuğa çıkaracak. Aynı gün saat 20.30’da Cumhuriyet Meydanı Açıkhava Sergi Alanı’nda Oğuz Aral’ın unutulmaz tiplemelerinden “Avanak Avni” karikatür sergisi de açılacak. Sergi 1 Ağustos’a kadar açık kalacak.

AVANAK AVNİ’NİN YARATICISIYDI

Türkiye’de mizah adına bir iş yapan herkesin çorbasında tuzu olan, Gırgır dergisinin kurucusu Oğuz Aral, İstanbul Silivri’de 1936 yılında doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin üçüncü sınıfından ayrılan Aral, 1950’den sonra çeşitli dergi ve gazetelerde karikatür çizmeye başladı. Güncel, halkın anlayabileceği basite indirgenmiş bir karikatür anlayışına önem veren Aral, kendi mizahi görüşü ve doğrultusunda birçok karikatürcü yetiştirmiştir. Gırgır mizah dergisinin kurucusu ve yöneticisi olan Aral, daha sonra Avni dergisini çıkardı. Aral, Gırgır dergisinin tirajını 500 bin adedin üzerine çıkararak, dünyanın üçüncü büyük güldürü dergisi durumuna getirdi. Avanak Avni tiplemesinin yaratıcısı olan Oğuz Aral, Hayk Mammer, Köstebek Hüsnü, Utanmaz Adam ve Vites Mahmut gibi tiplemeleriyle de tanınıyordu. Karikatürleri ve ‘Huysuz İhtiyar’’ başlığı altındaki yazıları ölümüne kadar Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Aral, 26 Temmuz 2004’de Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

1506690cookie-checkOğuz Aral Antalya’da anılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.