Pakistan meclisi Papa’yı kınadı

İslamcı partiler tarafından hazırlanan kararı tüm partiler destekledi.

Katolik dünyasının dini lideri Papa 16. Benediktus, Salı günü yaptığı bir konuşmada Muhammed Peygamber’in getirdiği yeniliklerin tümünün ‘insanlık dışı ve şer dolu’ olduğunu söylemişti.

Papa memleketi Almanya’da yaptığı konuşmada örnek olarak İslam’ı kılıçla yayma, yani cihad talimatını göstermişti.

Müslüman ülkelerden gelen tepkiler üzerine Vatikan’ın resmi sözcüsü Peder Frederico Lombardi bir açıklama yaptı.

Lombardi bu sözlerin Papa’ya ait olmadığını, kendisinin konuşmasında da belirttiği gibi 14. yüzyılda Bizans İmparatoru olan İkinci Manuel Paleologos’dan alıntı olduğunu söyledi.

16. Benediktus’un inançlı Müslümanları incitmek istemediğini belirten Vatikan sözcüsü, amacın dini kaynaklı şiddeti reddetmek olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’NİN TEPKİSİ

Türkiye de açıklamaya tepki gösteren ülkeler arasında yer aldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Papa’nın sözlerini ‘hem Hristiyanlık hem de dünyanın ortak barışı adına üzüntü verici’ diye niteledi.

Batı’da İslam dünyası hakkında hep önyargılı, taraflı, bilimsellikten uzak ve hasmane değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Bardakoğlu, “Kilise, tarihte Batı kamuoyunu da ayağa kaldırarak İslam’ı düşman gördüğü için Haçlı seferleri yaptı. İstanbul’u işgal ettiler, binlerce insan öldürüldü. Ortodoks Hristiyanlar ve Yahudiler öldürüldü” diye konuştu.

Bardakoğlu “Hristiyan teologlar 4. asırdan itibaren dünyayı hep ‘Hristiyani dünya-şeytani dünya’ olarak ikiye ayırdılar. Zihinlerinde hep bu kategori oldu. Hıristiyan dışındaki dünyayla savaşmayı kutsal bir görev olarak gördüler. Onun için Batılı kilise adamlarının beyin arkalarında hep Haçlı zihniyeti ve kutsal savaş anlayışı vardır. Öyle zannediyorum ki Papa’nın bu sözleri de beyin arkasındaki kutsal savaş ve Haçlı zihniyetinin bir yansıması gibi görünüyor” dedi.

Papa’dan sözlerini geri alıp özür dilemesini isteyen Bardakoğlu, bu görüşler doğrultusunda İslam dünyasına yönelik bir ziyaretin faydalı olacağını düşünmediğini belirtti.

Papa Kasım ayında Türkiye’yi ziyaret etmeyi planlıyordu.

DİĞER TEPKİLER

Öte yandan Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütü bu sözlerin, Batı’nın İslam’la ilgili herşeye düşman olduğu tezini güçlendirdiği bildirildi.

İslam Konferansı Örgütü’yse, Vatikan’dan İslamiyet’le ilgili tutumunu açıklığa kavuşturmasını istedi.

Pakistan’ın dışişleri bakanlığı sözcüsüyse, Papa’nın açıklamalarının İslam’ın esasları konusundaki cehaletini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Pakistanlı sözcü “Barışı geliştirmeye çalıştığımız bir ortamda bu sözler yardımcı olmuyor” diye konuştu. (BBC)

 

1136590cookie-checkPakistan meclisi Papa’yı kınadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.