Pakistan’daki işkencede İngiliz parmağı

The Guardian “Terör tutuklularına işkence politikasını hükümet planlamış” manşetiyle İngiltere’nin Pakistan’daki kendi vatandaşı terör tutuklularına da işkence yapılmasına göz yumduğunu öne sürdü.

Gazetedeki haber özetle şöyle:

“Mahkemeye sunulan kanıtlara göre, terör şüphelilerinin Pakistan’da sorgulanmalarını öngören ve İngiliz vatandaşlarıyla İngiltere’de oturma izni olanların da işkence görmelerine yol açan politikayı, MI5’ın hukukçuları ve hükümette yer alan bazı kişiler geliştirmiş.

Pakistan’da yargılanmadan tutuklanan bazı İngiliz terör zanlıları, MI5 tarafından sorgulanmadan önce Pakistan istihbarat ajanlarından işkence gördüklerini anlattı. Anlatılanların bazıları, tıbbi kanıtlarla da destekleniyor.”
Resmi bir sorgu politikasının varlığı, Londra’daki yüksek mahkemede bir MI5 çalışanının çapraz sorgusu sırasında ortaya çıktı. Bu MI5 çalışanı, şu anda Guantanamo’da tutuklu olan ve İngiltere’de oturma izni bulunan Binyam Muhammed’i de sorgulamış.”

POLİS DEVLETİ

The Daily Telegraph ise İngiliz istihbarat birimi MI5’ın eski bir yöneticisinin İspanyol La Vanguardia gazetesinde çıkan sözlerini “Eski casustan, polis devleti riski uyarısı” manşetiyle ele aldı.

Gazetedeki haber şöyle:

“İstihbarat örgütü MI5’ın eski başkanı, terör korkusunun hükümet tarafından sivil özgürlükleri aşındırmak amacıyla istismar edildiği ve bir polis devleti yaratma riskini ortaya çıkardığı uyarısında bulundu.

1992’de MI5’ın ilk kadın başkanı olan Stella Rimington, hükümetteki bakanları insanların mahremiyetine müdahale etmek ve teröristlerin eline koz vermekle suçladı.

Bu açıklamalar, İçişleri Bakanlığı’nın devlete bağlı izleme faaliyetlerindeki ciddi genişleme planlarını yayımlamaya hazırlandığı sırada geldi. Bu planla polis ve güvenlik servisleri her bir e-postayı, telefon ve internet faaliyetlerini izleyebilecek.

Cenevre merkezli Uluslararası Hukukçular Komisyonu da dün, İngiltere ve Amerika’yı hayata geçirdikleri terörle mücadele önlemleri yoluyla hukuku fiilen zayıflatmakla suçlamıştı.”

1188440cookie-checkPakistan’daki işkencede İngiliz parmağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.