‘Palalı’ geldi ve serbest kaldı

Taksim’de 6 Temmuz’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında göstericilere palayla saldıran, bir kadının sırtına tekme atan, bir kişiyi kulağından, kendisini engellemeye çalışan polisi de elinden yaralayan Sabri Çelebi, gözaltına alınmış ancak “kaçma şüphesi olmadığı” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. 10 Temmuz’da ailesiyle Fas’a giden Çelebi, 13 Ağustos’ta döneceğini söylemesine rağmen Türkiye’ye gelmemişti.

Hakkında “kasten yaralama” ve “görevli memura direnme ve memura karşı silahla (bıçakla) yaralama” suçundan 27 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan Çelebi için yakalama kararı çıkarılmıştı. Çelebi için yargılamayı yürüten İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi, “uluslararası yakalama” kararı çıkartılması için Adalet Bakanlığı’na da başvurmuştu.

‘Bile bile geldim’

Çelebi’nin dün 02.00 sıralarında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındığı öğrenildi. Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürülen Çelebi’nin daha önce ifadesi alındığı için tekrar ifadesine başvurulmadı. Ancak Çelebi’nin emniyette, “Yakalanacağımı bile bile geldim” dediği öğrenildi.

Çelebi, emniyetteki işlemlerinin ardından dün öğle saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Adliyeye yoğun güvenlik önlemleri altında garajdan sokulan Çelebi, önce sağlık kontrolünden geçirildi, daha sonra davaya bakan İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarıldı. Çelebi ile avukatının katıldığı duruşmaya, herhangi bir gizlilik kararı bulunmamasına rağmen basın mensupları alınmadı.

Hakim Fatma Şeker’e bir saat ifade veren Çelebi, savunmasının alınmasının ardından serbest bırakıldı. Hakim Şeker, “yakalama kararının savunma alınabilmesi için çıkarıldığı ve herhangi bir tutuklama tedbiri bulunmadığı” gerekçesiyle Çelebi’yi serbest bıraktı. Çelebi salonun içinde bulunan ve tutuklu sanıkların kullandığı asansörle polisler tarafından indirilerek adliyenin otoparkından sivil bir araçla adliyeden ayrıldı.

Maddi hiçbir delil yok

Sanık Çelebi’nin avukatı Zafer Küçük ise adliyeden ayrılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Dava dosyasıyla alakalı müvekkilim Sabri Çelebi hakkında tutuklanmasını gerektirecek ifadelerden başka maddi hiçbir delil yok” dedi. Serbest bırakılan müvekkili Çelebi’nin duruşmalara katılacağını belirten Küçük, Çelebi’nin bir süre kaldığı Fas’tan geç gelme nedenini, “Kendisi kayınpederiyle ilgili hastalık sıkıntısından dolayı gecikti.

Kayınpederi ameliyat oldu ve hastalıkla ilgili sıkıntısı halen geçmiş değil” sözleriyle açıkladı. Müvekkiliyle ilgili basının infial yarattığını, haberler nedeniyle Çelebi ve ailesinin tehdit edildiğini aktaran Küçük, “Müvekkilim, aldığı tehditlerden dolayı sokağa çıkıp yürüyemeyecek bir durumda” diye konuştu.

Küçük, müvekkilinin, “kullandığı şeyin pala değil, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’nda yer almayan bir zırh olduğu, kendisini savunmaya yönelik kullandığı” şeklinde savunma yaptığını söyledi. Avukat Küçük, “Çelebi pişmanlık duyuyor mu?” sorusuna, “Başından beri görüntülerde yer alan kadına karşı pişman olduğunu söylüyordu zaten” cevabını verdi. ESRA ALUS / Milliyet/İstanbul

1394330cookie-check‘Palalı’ geldi ve serbest kaldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.