Palme yanlışlıkla öldürüldü iddiası

Dün akşam İsveç Televizyonu Birinci Kanalında gösterilen Palme’nin ölümüyle ilgili dökümanter filmde, Olof Palme’nin, bir başkasının yerine yanlışlıkla öldürüldüğü öne sürüldü.

Suikastten  20 yıl sonra ortaya çıkan ve  görgü tanığı olduğunu iddia eden Roger Ostlund adlı bir kişi, “O gece mafya içi bir hesaplaşma nedeniyle, o gece eşiyle birlikte aynı sinemaya giden bir klüp sahibi çıkışta Sveavegen caddesi üzerinde öldürülecekti. Arkadan yaklaşan katil yüzünü göremediği Palme’yi klüp yöneticisiyle karıştırdı ve yanlışlıkla öldürdü” dedi.

Roger Ostlund, Palme’nin öldürülmesini  yakından gördüğünü öne sürerek şöyle konuştu:

”Olaydan çok kısa bir süre önce Stockholm polisi de o bölgede, suikastin işlendiğinde Sveavegen meydanına yakın bir yerdeydi. Orada bir klüp sahibinin öldürüleceğine ilişkin ihbar almıştı. Klüp sahibini vuracak kişilerin de o civarda oldukları tahmin ediliyordu. Ancak, geçen süre içinde beklenen olay gerçekleşmedi. Klüp sahibi yerine yanlışlıkla Olof Palme öldürüldü. Palme’nin, klüp sahibiyle benzerliği nedeniyle yanlışlıkla  öldürüldüğüne inanıyorum.”

Belgeselde ortaya atılan başka bir ilginç iddia ise daha  önce Palme’yi öldürmekle suçlanan Christer Pettersson’un katil değil, sadece bir görgü tanığı olduğuydu.

Belgeselde, bu iddialarla ilgili olarak ne düşündüğü sorulan Palme suikastini araştırmakla  görevli kriminal polis şeflerinden Stig Ed Edqvist ise iddiaları  araştırmaya değer bulunduğunu belirterek ,” Suikastle  ilgili hala ilginç noktalar bulunuyor” dedi.

Olof Palme’nin öldürülmesinde  “derin devlet” kuşkusunu dile getiren  bazı konuşmacılar da, bu iddiaların suikasti karartmaya yönelik yeni spekülasyonlar olduğunu savundular.

Geçtiğimiz hafta ise İsveç Adalet Bakanı Thomas Bodström, Palme dosyasının 25 yıl olan zaman aşımına uğramayacağını açıklamıştı. İsveç yasalarına göre 25 yıl içinde soruşturması tamamlanamayan davalar zaman aşımına uğruyor.

Görgü tanıklarının katilin Olof Palme’yi öldürmeden önce omzuna dokunduğunu söylemelerine karşın, Olof Palme’nin paltosu üzerindeki parmak izlerinin DNA testinin yapılmadığı ancak 20 yıl sonra anlaşılabildi. DNA testi yapılmadığı için, cinayet sanığı olarak yargılanan kişilerle bir DNA karşılaştırması da yapılamadı.

Palme, 1969-1976 yılları arasında, sonra 1982’den 1986’daki ölümüne kadar, yaklaşık 11 yıl İsveç başbakanlığı görevini yürüttü. Dünya kamuoyunun dikkatini ilk kez 1965’de ABD’nin Vietnam’a yönelik emperyalist müdahalesini çok ağır biçimde eleştirmesiyle çeken Palme, gerek ülkesinde gerekse dünyada, sosyal demokrat hareketin önemli bir sembolü olarak anılmakta.

1124270cookie-checkPalme yanlışlıkla öldürüldü iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.