Pamuk Davası’na emsal karar

İfade özgürlüğü davalarında Yargıtay, emsal teşkil eden bir karar aldı. Karar Orhan Pamuk ve diper yazarlar hakkında açılan davaları da etkileyecek…


Bu karar, Adalet Bakanlığı’ndan görüş beklendiği için Şubat ayına kalan yazar Orhan Pamuk’un, ve benzer durumdaki daha pek çok yayıncı ve yazarın davaları için de etkili olacak.


Adalet Bakanlığı, Akhisar’da açılan bir davada Türklüğe hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan bir kişinin; suçun işlendiği tarih itibariyle 159. maddeden yargılanması için bakanlık iznine tabi olduğu şeklindeki karara itiraz ediyordu.


Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararının bozulması istemini, oybirliğiyle reddetti ve 1 Haziran 2005’ten önce işlenmiş suçlarda, 159. maddenin ihlali suçlamalasıyla açılacak davaların izne tabi olduğuna karar verdi.


Yazar Orhan Pamuk hakkında, ‘1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü’ sözleri ile aynı maddeye muhalefetten açılan davada da, olay 1 Haziran 2005’ten geriye gittiği için Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Pamuk’un yargılanması için Adalet Bakanlığı’ndan izin istemişti.


Duruşma, bu süreç beklenirken 7 Şubat 2006’ya ertelendi. Adalet Bakanlığı, bu konuya ilişkin incelemesini halen sürdürüyor.


Bu karar ışığında, bakanlığın bu konuda net bir karar alması gerekecek. Yeni Ceza Kanunu’nda 169. maddenin devamı olarak görülen, 301. maddenin kaldırılması için de toplumsal girişimler sürüyor.


Bu arada Orhan Pamuk davası konusunda sık sık eleştirilerde bulunan ve duruşmaya da katılan Avrupa Parlamentosu – Türkiye Karma Parlamento Eş Başkanı Joost Lagendijk hakkında; orduya hakaretten kovuşturma yapılıp yapılamayacağının belirlenmesi amacıyla, bir soruşturma açıldığı bildiriliyor.


Hukukçular Birliği üyesi avukat Kemal Kerinçsiz’in suç duyurusuyla, İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet başsavcılığı nezdinde açılan soruşturma kapsamında, Hollandalı Avrupa Parlamentosu milletvekili Lagendijk’ın “Türk ordusunun Güneydoğuda çatışmaları kışkırttığı” şekindeki sözlerinin inceleneceği tahmin ediliyor.



 

1027270cookie-checkPamuk Davası’na emsal karar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.