Papa, bu kez Hintliler’e sataştı

Müslümanlığı şiddet yanlısı bir din olarak niteleyerek tepki toplayan Papa 16.Benedikt, bu kez de Hindistan Buyukelcisi’ne “Hintli Hıristiyanlara kötü muamele yapılıyor” diye çıkıştı. Papa’nın bu çıkışı Polonyalıların da tepkisine yol açtı. 

Papa’nın açıklamalarına ilk tepki Polonya Bilim Akademisi’nde Hindistan Araştırmalar Bölüm Başkanı Stanslaw Tokarski’den geldi. Tokarski, Papa’nın gereksiz şikayetinin kötü bir tat bıraktığını soyledi.Tokarski,” Papa’nin Polonya ziyareti sirasinda verdiği sıkıcı vaazları dinlemek dahi istemedim” dedi. 

Papa 16. Benedikt’in, Hindistan toplumuna yönelik adil olmayan açıklamaları karşısında şasırdığını ve şok olduğunu söyleyen ülkenin önde gelen gazetecilerinden ve eski Hindistan Büyükelçisi Krzysztof Mrozwicz, ”Hindistan, Asya’nın belki de dünyanın en laik ülkesidir. Görünüşe göre; Papa’nın danışmanları ona yanlış bilgi veriyorlar.Papa ne konustuğunun farkına varmalıdır” diye devam etti.

Mrozwicz,” Büyükelçilik yaptığım (1996-2001) ve Polonya Haber Ajansı’nda Muhabir olarak çalıştığım (1983-1990) yıllarda, Hintli Hıristiyanların kötü muamele gördükleri yönünde hiç bir bilgi ve belge dosyalamadım” diye belirtti.

İtalya dogumlu ve Katolik olan Hindistan Ulusal Kongre Partisi Genel Başkanı Sonia Gandhi,” Papa, Hint yönetiminden ne bekliyordu, bir kişinin hoşgörü ve özgürce dini inancını uygulayabildiğinin kayıtlarını mı?” diye konuştu.

Afganistan’da din değiştirerek Hıristiyan olan bir kişinin ülkesınde yaşamasına izin verilmemesine sessiz kalan Vatikan’ın, şimdi ansızın din özgürlüğü konusunda sicili mukemmel olan bir ülkeye karşı şikayette bulunması hayretle karşılanıyor.

Hindistan’da çok sayıda mezhep bulunuyor. Bunların başında yüzde 81,3 ile Hindular geliyor. Diğer mezhepler: ol Ehl-i Sünnet yüzde 9, Şiîler yüzde 3, Hıristiyanlar yüzde 2,3, Siykler yüzde 1,9, Budistler yüzde 0,8, Ceynler yüzde 0,4, Zerdüştler yüzde 0,01, diğer dinler %1,3 olarak belirtiliyor.

Papa, Müslümanları kızdırdı…

Öte yandan, Papa 16.Benedikt’in, İslam’ı bir şiddet dini gibi gösterip Hz.Muhammed aleyhindeki sözleri aktarması İslam dünyasından tepkiler de sürüyor.

Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı Alman Mayzek, “Kilise başkalarının aşırılıklarını eleştireceğine kendi kanlı geçmişine baksın: Müslümanlara karşı haçlı seferleri, Güney Amerika’daki kanlı din savaşları, Hitler rejimi, kutsal savaş ifadesini üreten Papa 2. Urban…” diye konuştu.

Hindistan polisi, Keşmir bölgesinde, Müslümanlar ayaklanır korkusuyla, Papa’nın konuşmasını manşet yapan gazeteleri topladı.

Tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapan Vatikan, Papa 16’ncı Benedict’in Müslümanları incitmek istemediğini, İslam’a saygılı olduğunu ama dinsel şiddete karşı olduğunu vurguladı.

 

1136630cookie-checkPapa, bu kez Hintliler’e sataştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.