Papa, Müslüman temsilcilerle görüşüyor

Vatikan’ın açıklamasına göre, Papa 16’ıncı Benediktus’un yazlık konutunda yapılacak görüşmelerin amacı, Katolik Kilisesi liderinin Almanya’da yaptığı tartışmalı konuşmanın “nasıl yanlış anlaşıldığını” anlatmak olacak. Toplantıda, Katolik Kilisesi’yle İslam arasındaki diyaloğu geliştirmenin yolları tartışılacak.

BBC’nin Roma’daki muhabirine göre, Papa iki din arasındaki ilişkileri geliştirme niyetinde ciddi olduğuna İslam dünyasını ikna etmeye çalışıyor.

Papa’nın iki hafta önce Almanya’da bir üniversitede verdiği konferansta, bir Bizanslı imparatora atfen Muhammed Peygamber’e ilişkin değerlendirmeleri İslam dünyasında tepkiyle karşılanmıştı.

Papa, imparatorun bir İranlı alimle arasında geçen “Bana Muhammed’in getirdiği yenilikleri göster. Orada yalnızca şer dolu ve insanlık dışı şeyler bulacaksın, tıpkı peygamberliğini yaptığı dini kılıç gücüyle yayma emrini vermesi gibi” sözlerine atıf yapmıştı. Papa daha sonra sözlerinin yol açtığı tepkiden üzüntü duyduğunu söylemişti.

Bazı Müslüman liderler ise bu sözlerin özür mahiyetinde olmadığını belirterek Papa’nın açıkça özür dilemesini istemişlerdi.

ÖZÜR TOPLANTISI MI?

Papa geçen Pazar günkü konuşmasında konuyla ilgili olarak şöyle konuşmuştu:

“Regensburg Üniversitesi’ndeki konuşmamda yer alan bir kaç paragrafa bazı ülkelerde gösterilen tepki dolayısıyla derin üzüntü duyuyorum. Bu paragraflar aslında bir ortaçağ metninden alınmaydı ve hiç bir şekilde benim kişisel düşüncelerimi yansıtmıyordu. Umarım bu açıklamam bütünlüğü içinde alındığında samimi bir diyalog ve karşılıklı saygı daveti olan konuşmamın gerçek anlamına açıklık getirir.” (BBC)

 

1137280cookie-checkPapa, Müslüman temsilcilerle görüşüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.