Papa patrikhanede

Geceyi geçirdiği Harbiye’deki Vatikan Temsilciliği’nden sabah saatlerinde çıkan Papa Papa Francis’in bulunduğu konvoy, Harbiye, Taksim, Şişhane ve Unkapanı güzergahını kullanarak Fener Rum Patrikhanesi’ne geldi.

Papa Francis’in kendisi için tahsis edilen dün kullandığı “Renault” marka aracı kullanmaya devam ettiği görüldü.

Konvoyun geçişi sırasında yoğun güvenlik önlemi alındığı gözlenirken, yol trafiğe kapatıldı. Güzergah boyunca bütün giriş çıkışlar tutuldu.

ÇANLARLA GİRİŞ YAPTI
Papa Francis’in patrikhaneye girişi esnasında çan çalınırken, Papa’yı Bergama Metropoliti John Zizioulas karşıladı. Papa, Patrikhane’de devam eden sabah duasının bir bölümünde de bulundu.

Papa Francis, 2 saat süren ayinin bir bölümüne dua okudu. Ayinin son bölümünde komünyona geçildi ve Patrik Bartholomeos tarafından kilisede bulunanlara, ayin sırasında kutsanan şaraplı ekmek ikram edildi.

Patrik Bartholomeos ayinin ardından yaptığı konuşmada, Doğu ve Batı kiliseleri arasındaki birlik çalışmalarının 50 yılı önce Kudüs’te Patrik Athenagoras ile Papa VI. Paul’un bir araya gelmesiyle başladığını vurgulayarak, “Önümüzde belki uzun ve bazen de engebeli bir yol var ancak geri dönülemez nitelikte bir yol bu” dedi.

Her iki kilisenin kendi geçmişlerine karşı olduğu kadar bugüne ve geleceğe karşı da sorumlulukları olduğunu vurgulayan Bartholomeos, “Çünkü eğer gelecek için bir anlam ifade etmeyecekse geçmişlerimize sadakatin ne anlamı var? Devraldığımızla övünmenin, eğer bunları bugün ve yarın insanlığın ve dünyanın hayatına geçiremeyeceksek ne faydası var ” diye konuştu.

İnsanlığın bugün çatışmalar ve düşmanlıklarla ayrılmış, bölünmüş durumda olduğunu belirten Patrik, bunun kimi zaman da Tanrı adına yapıldığını söyledi.

Patrik Bartholomeos, “Dünyadaki refah nasıl eşitçe dağıtılmalı ki insanlık tarihte bilinen en fena köleliğe düşmekten korunabilsin? Bugünkü insanlık açgözlülükle gezegeni böyle merhametsizce ve geri dönülemez biçimde yıkarsa, gelecek nesiller nasıl bir dünya tevarüs edecek ” sorularını dile getirdi.

Bugün bu sorunların çözümünde bilim, siyaset ve teknolojiye çare üretmesi için bakıldığını belirten Bartholomeos, “Ancak bunların hiçbiri geleceği güvence altına alamaz eğer insanlık uzlaşma, sevgi ve adalet mesajını desteklemezse” dedi.

Ortodoks ve Katolik kiliselerini kastederek “Artık ayrı ayrı hareket etme lüksüne sahip değiliz” ifadesini kullanan Patrik Bartholomeos, “Hristiyanları kovuşturanlar hangi kiliseye bağlı olduklarını sormuyor. Bizim peşinde olduğumuz birlik maalesef bugün dünyanın belli bölgelerinde dökülen şehit kanlarıyla ortaya çıkmış durumda” diye konuştu.

PAPA: ARZU ETTİĞİMİZ TEK ŞEY
Papa Francis da konuşmasında, gerçek diyaloğun, her zaman bir isim, bir yüz ve bir tarihe sahip insanların bir araya gelmesiyle mümkün olduğunu belirtti.

Ziyaretinin tüm Hristiyanların birliği için yazılan II. Vatikan Ekümenik Konsili Kararnamesi Unitatis Redintegratio’nun yayımlanmasının 50. yılı kutlamasından birkaç gün sonra gerçekleştiğine işaret eden Francis, “Tam bir birliğin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu tekrar vurgulamak benim için önemlidir. Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi ne de asimile olmak demektir” diye konuştu.

Papa Francis, “Katolik Kilisesi’nin arzu ettiği tek şey ve benim Roma Episkoposu olarak isteğim sevgi ve merhamet içinde yönetilen Kilise’nin Ortodoks Kiliseleri ile birleşmesidir” ifadesini dile getirdi.

Konuşmasında, dünyada yetersiz beslenmeden dolayı acı çeken çok sayıda kadın, erkek bulunduğunu, işsizliğin arttığını, işsiz genç oranının yükseldiğini, sosyal dışlanmanın artığını anlatan Papa Francis, fakirliğe sebep olan yapılara karşı mücadele etmek gerektiğini vurguladı.

Papa Francis, dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmalara değinerek, “Bu sesi buradan çok iyi duyuyoruz çünkü yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldı. Bir halkın barışını yıkmak, özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek, Tanrı’ya karşı çok büyük bir günahtır” dedi.

Birçok gencin umutsuzluk içinde güvensizliğe yenik düştüğünü, birçok gencin de baskın kültürden etkilenerek, sadece maddi varlıklara sahip olup, anlık hislerle mutluluğu aradığını söyleyen Papa Francis, gençlere, insanlığın gerçek değerlerini aktarmak gerektiğinin altını çizdi.

Papa Francis, Patrik Bartholomeos’a da “Değerli Patrik Hazretleri, zaten tam birliğe doğru bir yoldayız ve zaten henüz kısmi de olsa gerçek birliğin anlamlı imgelerini yaşayabiliyoruz. Bu bizi, yolumuzu izlemekte teselli ediyor ve destekliyor” şeklinde seslendi.

EL ELE TUTUŞTULAR
Konuşmalarının ardından Patrik Bartholomeos ve Papa Francis, kiliseden çıkarak, patrikhane binasına geçti.

Patrik ve Papa patrikhane balkonuna çıkarak, avludakilere ortak selam verdi, takdis etti.

El ele tutuşan Patrik ve Papa, barış, uzlaşma ve sevgi için birbirlerini öptü.

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLADILAR
Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Francis, ortak bir bildiriye imza attı. Patrikhane’de gerçekleşen imza töreninin ardından bildiri metni basına dağıtıldı.

“Ortak niyetleri ve kaygıları teyit” amacıyla kaleme alındığı belirtilen bildiride, başta Katolik ve Ortodokslar olmak üzere bütün Hristiyanların birliğine yönelik gayretlerini yoğunlaştırma yönündeki kararlılıkları ifade edildi.

Irak, Suriye ve bütün Ortadoğu’daki bugünkü durumla ilgili ortak kaygılarının altı çizilen bildiride, “Barış ve istikrar arzumuzda, çatışmaların diyalog ve uzlaşmayla çözülmesini teşvik irademizde birlik içindeyiz” denildi.

ORTADOĞU MESAJI
“Halkların kaderiyle ilgili sorumluluk taşıyan herkesi, acı çeken topluluklar için gayretlerini derinleştirmeye ve Hristiyanlar dahil bölgedeki toplulukların anavatanlarında kalmalarına yardım etmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanılan bildiride, “Hristiyanların olmadığı bir Ortadoğu’ya razı olamayız” görüşü dile getirildi.

“Pek çok biraderimiz ve hemşiremiz baskıya maruz kaldı ve evlerini terk etmeye zorlandı. İnsan hayatının değerinin de kaybolduğu görülüyor, insanlar artık önemsenmiyor ve başka çıkarlara feda edilebiliyor. Trajiktir ki bu birçokları da buna aldırmıyor” ifadeleri kullanılan bildiride, “Ortadoğu’da acı çekenlerin ve Hristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor, aynı zamanda uluslararası toplumdan da uygun bir cevap bekliyor” denildi.

Hristiyanların ve Müslümanların diyalog ve işbirliğinin gereğine de işaret edilen bildiride şunlar kaydedildi: “Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu vahim sorunlar iyi niyet taşıyan bütün insanların dayanışmasını gerektiriyor, biz de İslam ile karşılıklı saygı ve dostluğa dayanan yapıcı bir diyaloğu teşvik etmenin önemini görüyoruz. Ortak değerlerden mülhem ve halis kardeşçe duygularla güçlendirilmiş olarak, Müslümanların ve Hristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir.”

Bildiride, “Biz Hristiyan liderler olarak bütün dini liderlere dinler arası diyaloğu sürdürme, güçlendirme, insanlar ve halklar arasında bir barış ve dayanışma kültürü inşa etmek için her türlü gayreti gösterme çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Ortak bildiride, Ukrayna’daki duruma da değinilerek, bu ülkedeki çatışmanın taraflarına diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıldı.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA
Öte yandan, Papa Francis’in girişinden sonra, patrikhaneye giriş için kontrollerin yapıldığı bölgeden girmeye çalışan, içeride alışveriş yapmak istediğini ve mahalleli olduğunu söyleyen bir vatandaşın girişine ve bir polis refakatinde alışveriş yapmasına izin verildi.

Güvenlik çemberine girdikten sonra polis refakatini istemeyen ve güvenlik güçleriyle tartışan kişi gözaltına alındı.

Fener Rum Patrikhanesi’nin çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınırken, buraya giriş ve çıkışlar polis gözetiminde yapılıyor. Ayin için çok sayıda vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren patrikhaneye geldi.

Davetliler, polisin arama noktalarından geçirilerek içeriye alınırken, davetiyesi olmayanların girişine izin verilmedi.

BAKAN DA KATILDI
Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayine, Papa Franciscus’un yanı sıra Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı.

1437700cookie-checkPapa patrikhanede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.