Papa’dan sürpriz istifa

Papa 16. Benediktus,sürpriz bir kararla bu ayın sonunda görevden çekileceğini bildirdi. Haber ilk olarak İtalyan Haber ajansı ANSA tarafından duyuruldu,daha sonra Vatikan tarafından doğrulandı. Papa istifasına gerekçe olarak ilerleyen yaşı nedeniyle fiziki ve zihni melekelerinin zayıflamasını gösterdi.

16. Benediktus yazılı açıklamasında, kararı tamamen “özgür iradesiyle” aldığını ve ilerleyen yaşı nedeniyle kiliseye liderlik edecek gücü kalmadığını söyledi.

Papa “Tanrının karşısında vicdanımla defalarca hesaplaştıktan sonra, ilerleyen yaşım nedeniyle gücümün bu görev için yeterli olmadığına emin oldum” diyor.

16. Benediktus “Bugünün hızlı değişimler ve inanç dünyası ile yakından alakalı sorularla örülü dünyasında” kiliseyi yönetmenin hem fiziksel hem zihinsel kuvvet gerektirdiğini kaydettiği açıklamasını “son birkaç aydır bu güçlerimi öylesine yitirdim ki bana emanet edilen görevleri layığıyla yerine getiremeyeceğime kanaat getirdim” diye sürdürüyor.

İstifa çok nadirAsıl adı Joseph Aloisius Ratzinger olan Alman asıllı eski Kardinal 16. Benediktus bu göreve 2005 yılında, Papa 2. Jan Pol’ün ölümünden sonra seçilmişti.

Vatikan şehir devletinin başkanı ve Katolik Kilisesi’nin başı olan 16. Benediktus, kilise tarihindeki 265. Papa idi.

Seçildiğinde 78 yaşında olan 16. Benediktus, Katolik Kilisesi tarihinde seçilen en yaşlı papalar arasındaydı.

16. Benediktus’un seçilmesi, Katolik Kilisesi’nin onlarca yıldır karşılaştığı en büyük fırtınalardan biri olan, rahiplerin çocuk tacizi skandalının patlak verdiği döneme rastlamıştı.

Papaların istifa ettiği geçmişte nadir de olsa görülmüştü ama normal koşullarda papalık yalnızca ölüm ve göreve mani ağır hastalık koşullarında sona eriyor.

Roma’daki BBC muhabiri Alan Johnston, Papa’nın istifa haberinin tamamen sürpriz olduğunu, öncesinde böyle bir gelişmeye işaret edin hiç bir söylenti duyulmadığını kaydediyor.

Papa’nın görevi resmen 28 Şubat günü akşam saat 20.00’de bırakacağı açıklandı.

Sonraki papaVatikan, Papa’nın istifası ile onu izleyecek papanın seçimi arasındaki sürenin mümkün olduğunca kısa olmasını umduğunu bildirdi ama henüz kardinallerin yeni papa seçimi için ne zaman toplanacağı açıklanmadı.

Almanya’da hükümet sözcüsü, Papa’nın istifa açıklamasının kendilerini sarstığını ve duygulandırdığını söyledi, 16. Benediktus’un tarihe kilisenin başındaki bir düşünce insanı olarak geçeceğini kaydetti.

1373170cookie-checkPapa’dan sürpriz istifa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.