Papa`dan özür

Papa 16. Benediktus, İrlandalı Katolik Piskoposlara hitaben yazdığı mektupta, skandala neden olan papazları kastederek, “Tacizciler, Tanrı ve mahkeme huzurunda hesap vermeli” ifadesini kullandı.

Papa, mektubunda, papazların tacizine maruz kalmış mağdurlar ve ailelerine de, “Çok büyük acılar çektiniz, bundan dolayı gerçekten üzgünüm. Çektiğiniz acıları hiç bir şeyin unutturamayacağının bilincindeyim. Güveniniz ihanete, onurunuz tecavüze uğradı. Kiliseyi affetmenizin ya da kiliseyle barışmanızın zor olduğunu düşünmeniz anlaşılabilir bir şeydir. Ama ben olanlardan dolayı kilise adına utanç duyduğumuzu açıkça ifade ediyorum” diye seslendi.

Çocuk tacizciliğiyle mücadele çerçevesinde alınan önlemleri yeterli bulmadığını belirten Papa, İrlandalı Katolik piskoposlara şu cümlelerle hitap etti:

“Ülkenizdeki pek çok kişi, küçükleri suistimalin, salt İrlanda’ya ve salt kiliseye özgü bir sorun olmadığına dikkati çekti. Ancak şu an yapmanız gereken, İrlanda Katolik cemaati içindeki suistimal sorunuyla yüzleşmek ve bunu cesaret ve kararlılıkla yapmaktır. Hiç kimse bu içler acısı duruma kısa sürede çözüm bulunabileceğini sanmasın. Önemli adımlar atıldı, ama hala atılması gereken pek çok adım bulunuyor.”

Papa, kilisede çocuk tacizciliği sorununun kökeninde, rahip adaylarının seçiminde özenli davranılmamasının ve eğitim eksikliğinin yanı sıra “kilisenin imajını zedelememek ve skandallara mani olmak için kilise hukukundaki cezai müeyyidelere başvurmaktan genelde kaçınılmasının” önemli bir rol oynadığını da savundu.

Çocuk tacizciliği skandalının kiliseye ağır bir darbe indirdiğini de hatırlatan Papa, “Küçükleri suistimal vakaları, mağdurlar ve ailelerine son derece trajik sonuçlara yol açtığı gibi, İncil’in ışığını da karartmıştır. İncil’e takibat ve zulüm dönemlerinde bile böylesine bir zarar verilmemişti” değerlendirmesini yaptı.

Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus, tacizci papazları bu büyük günahtan tövbe etmeye, mağdurlar ve ailelerini ise kiliseyle barışmaya çağırdığı mektubunda, çocuk tacizciliğiyle mücadele konusunda yapılanları inceleme ve görüş alışverişi amacıyla bir temsilcisini İrlanda’ya göndermeyi planladığını da belirtti.

1237680cookie-checkPapa`dan özür

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.