Papadopoulos’un sebote planı…


Die Tageszeitung, Papadopoulos’un amacını da “Kıbrıslı Türkleri kışkırtarak, şubat sonundaki meclis seçimlerde barış yanlısı Başbakan Talat’ın yerine, aynen kendi gibi uzlaşmaya karşı olan, Rauf Denktaş ve taraftarlarını yönetime getirmektir. Papadopoulos ummaktadır ki, ancak ondan sonra, barışı reddetmekten dolayı ‘günah keçisi’ olma görevini tekrar Kıbrıslı Türklere geri verebilecektir” diye açıkladı.


Gazete, Rum liderin barış çabalarıyla alay eder gibi, 2005’i ‘EOKA Yılı’ ilan ettiğini de yazdı.


Jürden Gottschlich’in imzası ve “Kıbrıslı Rum Devlet Başkanı set çekiyor” başlıklı haberde Kıbrıslı Rum bir politikacının Türkiye ziyareti bile Kıbrıs’taki gerginliği azaltmadığı öne sürüldü.


Gazete’de yer alan yorum haber aynen şöyle:


“Geçen hafta, Kıbrıs’taki barış süreci için bir iyi bir de kötü haber vardı. ıyi haber: Nikos Anastasiades’in ziyaretiyle, 1960’ların başından beri ilk defa önemli bir Kıbrıslı Rum politikacı Türkiye’yi ziyaret etti. Kötü haber: Kıbrıslı Rum Devlet Başkanı Tassos Papadopoulos Kıbrıslı Rumlar ve Türkler arasındaki bir yakınlaşmayı sabote etmek için elinden gelen herşeyi yapacak gibi görünüyor.


BARIŞ ÇABALARI
Muhalefet Lideri ve DISI’nin Başkanı Nikos Anastasiades’in ziyareti resmi olarak parti düzeyindeydi. Muhafazakar DISI’nin Başkanı, Türkiye’de yönetimde olan muhafazakar AKP’yi, bu partinin Avrupa Muhafazakar Partiler Birliği EVP üyesi olma isteğini, Parti ve Hükümet Başkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmek için ziyaret ediyordu. Aslında ziyaret Kıbrıs Rum Hükümeti’nin engellemelerini aşma ve geçen Nisan’da Rum tarafının Annan Planı’nı reddinden sonra sekteye uğramış görüşmelere tekrar hareket getirme denemesiydi. 


Papadopoulos bu duruma hemen tepki göstererek, sert bir şekilde Anastasiades’in Kıbrıs Rumlar’ı adına konuşmadığını vurguladı. Anastasiades de vatan haini damgası yememek için, Annan Planı’nda geri çekilme şeklinde düzenlenmiş olan ancak Rumlar’ın planı reddinden sonra Ankara’nın tek taraflı tedbir olarak reddettiği, Türk Askerleri’nin Kıbrıs’tan çekilmesini “yüksek bir tonda” talep etmek zorunda kaldı. Buna rağmen görüşmeler güven oluşturucu önemli bir hareketti. Çünkü Kıbrıslı Rumlar’ın bir kısmının politik bir çözüme hazır olduğu böylece ortaya çıkmış oldu.


Papadopoulos da, bu mesajın yeterince etkili bir şekilde önüne geçebilmek için, BM Genel Sekreteri Annan’ın birkaç gün önce dile getirdiği, yeni bir BM teklifi sunabilmek için Rum tarafının BM Planı ile ilgili taleplerini yazılı bir şekilde bildirmeleri yönündeki talebini şahince reddetti.


ALAY EDER GİBİ EOKA YILI…
Papadopoulos herhangi bir müzakere istemiyor hatta taleplerini ortaya koymayı bile reddediyor. Buna karşılık bütün barış çabalarıyla alay eder gibi, 2005 yılını ‘EOKA Yılı’ olarak ilan etti. EOKA, Türkler açısından, 50’li ve 60’lı yıllarda şiddete başvurarak Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması için mücadele eden, cinayet ve katliamlarla Kıbrıslı Türkleri adadan sürmek isteyen terörist bir örgüttür. Kendisi de eski bir EOKA lideri olan Papadopoulos bin civarında eski savaşçıyı madalyalar ve anma törenleriyle onurlandırmak istiyor.


Bunun arkasındaki asıl amaç, Kıbrıslı Türkleri kışkırtarak, şubat sonundaki meclis seçimlerde barış yanlısı Başbakan Talat’ın yerine, aynen kendi gibi uzlaşmaya karşı olan, Rauf Denktaş ve taraftarlarını yönetime getirmektir. Papadopoulos ummaktadır ki, ancak ondan sonra, barışı reddetmekten dolayı ‘günah keçisi’ olma görevini tekrar Kıbrıslı Türklere geri verebilecektir.”

677380cookie-checkPapadopoulos’un sebote planı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.