‘Papadopulos EOKA’nın devamı…’

TAK’ın da geçtiği habere göre; Politis, Yankos Mikellidis imzasıyla yayımladığı “EOKA EFSANESİ” başlıklı makalede, “EOKA’cıların içte ve dışta geri dönüş yaptıklarını, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos’un da kendine kahraman bir  mazi kazandırmaya ve Annan planına verilen ‘hayır’ yanıtını  kahraman EOKA mücadelesinin bir devamı olarak göstermeye çalıştığını” aktardı.


Makalede, özetle şunlar kaydedildi:


“Hedefi Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmek (enosis) olan milliyetçi, tamamen ırkçı bir örgüt olarak başlayan ve halkı korkutarak keyfi bir şekilde kendini dayatan EOKA’nın iki başkanı vardı. Biri, Nazilerin ve sonra İngilizler’in işbirlikçisi askerî başkan Grivas. Grivas,  önce dağ gerillalarıyla, sonra da İngilizler’le kurtuluş ordusunda savaştı. Önce Almanlar’ın sonra da İngilizler’in altında kesti, kahpelik etti, öldürdü.  Atina’daki diğer papaz ise hiç faaliyette bulunmayan veya faaliyetleri bilinmeyen bir ülkücüydü. Papagos bu iki adamı Kıbrıs’ı kurtarsınlar diye Yunanistan ülkücüleriyle birleştirdi.


TÜRK KARŞITI BİR ÖRGÜT


Böyle bir mazisi olan bu iki lider Türk karşıtı bir örgüt kurdular ve bölünmüşlüğün temellerini attılar, anti komünizmle AKEL’i korkutup boyunduruk altına alarak kendine inanç için dayatma yaptı. Düşünün, bir kurtuluş örgütü halkın yüzde  50’sinin, solcuların ve Kıbrıslı Türklerin  kurtuluş mücadelesinde yer almasını yasaklıyor, bunları hain olarak görüyor. Bunu  başarmak için İngilizlerden çok daha fazla Kıbrıslıyı öldürdü. İdeolojilerini dayattılar ve İngilizler kendilerine yetki verdi.  Biri Makarios,  Kıbrıs’ta iktidarı aldı; diğeri de gitti Yunanistan’da politize oldu. Buna paralel olarak AKEL Papayoannu’yla 180 derece dönüş yaparak milliyetçi parti oldu ve Makarios’la ortaklık etti. EOKA’cıların komünistlerle evliliği ve 60’lardan beri aralıklarla Kıbrıs’ı yöneten üniter, milliyetçi, ırkçı cephenin  kurulması o zamanlara denk geliyor.


“AKEL KLERİDES DÖNEMİ HARİÇ HEP İKTİDARDAYDI”


DİKO Makarios’un partisi olarak ve AKEL, Makarios döneminde, Kiprianu döneminde ve şimdi de Papadopulos döneminde, yani Kıbrıs  Cumhuriyeti’nin ömrünün üçte ikisinde  birlikte hareket etti. Klerides’in iktidarda bulunduğu 10 yıl dışındaki diğer yıllarda  AKEL’in şu veya bu şekilde iktidarda olduğunu düşünmek inanılmazdır.  Bu sefil hale nasıl geldiğini  anlamak için bu boyunduruktan ne derece kurtulduğunu düşünün.  Nuru’nun Yorgacis tarafından öldürülmesiyle 15 Ağustos 1961’de EOKA bölünüyor ve Makarios Yorgacis’le birlikte kurulu düzenin gürûhu ve ENOSİS aleytarı oluyor, Grivas da Papafoti’yle ve diğerleriyle birlikte direnişçi ve enosis taraftarı oluyor.  1974’te direnişçiler Yunanistan cuntasıyla birlikte  Makarios’u düşürüp iktidarı ele geçirdiler ve Kıbrıs için bilinen trajik sonuçlar meydana geldi.


PAPADOPULOS HANGİ EOKA’YA MENSUP


Sayın Tasos hangi EOKA’ya mensup olduğunuza inanıyorsunuz? Bütün EOKA’ya mı? Makarios gürûhuna mı, Grivas gürûhuna mı? Çünkü  objektif konuşmak istiyorsak, Digenis (Grivas) gürûhu gerçek EOKA’yı temsil ediyor.  Enosis için savaşmaya  devam edenler -doğru ya da yanlış- kendilerini Yunan görenler ve EOKA yemini tutanlar bunlardır.  Diğerleri ve Tasos, Makarios’un cubbesi altında birlikte yetiştiler ve İsa’nın şerefine yediler, içtiler.  Esasında Makarios’un, Yorgacis’in ve Tasos’un  EOKAsının gerçek EOKA olan,  başkanının ölene kadar sürdürdüğü, inancını ve ülküsünü doğru ya da yanlış sonuna kadar sürdürdüğü EOKA-B’yle hiçbir alakası yoktu. Sayın Tasos acaba hangi EOKA’yı ve hangi EOKA’cıları lanse ediyorsunuz ? Siz Tasos, hiçbir zaman ülkü mücadelecisi değildiniz…”

697860cookie-check‘Papadopulos EOKA’nın devamı…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.