Papadopulos yine rüya gördü

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne sunduğu güven arttırıcı önlemler paketinin içeriği belli oldu. 

Kıbrıs Rum Kesimi, Maraş’ın kendilerine verilmesi durumunda, uluslararası ticarete kapalı olan Gazimağusa Limanı’nın iki tarafın kullanımına açılmasını önerdi.

KKTC REDDETTİ

Birleşmiş Milletler kararları uyarınca, KKTC sınırları içinde bulunan Gazimağusa Limanı “yasadışı liman” kabul ediliyordu. Rum Kesimi’nin bu konudaki şerhini geri çekmesi ve BM’nin de söz konusu kararını geri alması halinde, limanı Türk ve Rum tarafının gözetiminde, uluslararası seferlere açılabilecek.

Güven artıcı önlemler paketini açıklayan Rum hükümet sözcüsü Kipros Hrisostomidis, Gazimağusa Limanı’nın açılmasıyla iki tarafın ticari ilişkilerinin artacağı ve düzenli ekonomik ilişki kurulabileceğini söyledi.

Güven artıcı önlemler paketinde yeni sınır kapılarının açılması ve mayın tarlalarının temizlenmesi de yer alıyor.

TALAT’TAN TEPKİ

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, bu öneriyle Annan Planı’nı reddeden Rumların hem Maraş’ı satın alacağını hem de Gazimağusa limanının yarısına ortak olacağına dikkat çekerek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Talat, böyle parça parça önerilerle bir yere varılamayacağını ve bütünlüklü çözümden yana olduklarını ifade etti. Talat, pakette öngörüldüğü gibi kapıların açılmasına karşı çıkmadıklarını ve Güzelyurt bölgesindeki Bostancı sınır kapısının açılması için çalışmalar başlattıklarını belirtti.
      
‘DUYDUĞUMDA ÜZÜLDÜM’

Talat, Annan Planı çerçevesinde çözüm olması halinde, Rumların zaten Maraş’ı alacağını fakat Gazimağusa limanının Türk tarafında kalacağını hatırlattı. Talat, Rumların güven artıcı paketini duyduğunda üzüldüğünü, bu paketin Rumlarla çözüm sağlamanın zorluğunu ortaya koyduğunu da söyledi.

       
 

1093130cookie-checkPapadopulos yine rüya gördü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.