Papandreu, AB’yi cesaretsizlikle suçladı

AB, Brüksel’de dün yapılan liderler zirvesinde Yunanistan’a destek belirtmiş, ancak yardım planlarını detaylandırmamıştı.

Yunanistan’ın borç krizi, euro üzerinde baskı oluşturuyor ve AB içinde 16 ülkenin kullandığı para biriminin değerini düşürüyor.

Papandreu Brüksel dönüşünde Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirken, Yunanistan’ın destek sözü almasına rağmen, gecikmeler ve çelişkili açıklamaların işleri daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Yorgo Papandreu, “Ama ülkemiz hakkında yaratılmaya çalışılan izlenim ve piyasa psikolojisine karşı mücadelede AB çok ürkek davrandı” dedi.

‘Her an iflas edecekmişiz gibi bir hava yaratılıyor’

Başbakan, Yunanistan’ın her an iflas edebileceği gibi bir hava yaratıldığını söyledi. Papandreu, Avrupa Komisyonu, üye ülkeler ve Avrupa Merkez Bankası arasında eşgüdüm olmadığını da savundu.

Perşembe günkü Brüksel zirvesinde AB liderleri, Yunanistan’dan bütçe açığını bu yıl yüzde dört oranında azaltmasını istemişlerdi.

Halihazırda Yunanistan’ın bütçe açığı yüzde 12,7 düzeyinde. Bu oran, euro bölgesinde izin verilen oranın dört katından da fazla.

Papandreu, zirve sonrasında bütçe açığını azaltmak için ilave önlemler almaya hazır olduklarını söylemişti.

Hükümetin açıkladığı kemer sıkma önlemleri arasında kamu sektöründe maaş ve ücretlerin dondurulması ve emeklilik yaşının yukarı çekilmesi de var. Sendikalar bu önlemlere genel grev ve protesto gösterileriyle karşılık vermişti.

Ekonomi uzmanları, euro bölgesinin güçlü ekonomisi Almanya gibi ülkelerin borçlarını satın alarak ya da kredi garantileri vererek Yunanistan’a yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Fakat AB liderleri, IMF’nin devreye girmesine karşı çıkıyor. Bunun euro’ya ağır bir darbe indirebileceği belirtiliyor.

AB Yunanistan’ın kemer sıkma programını gelecek ay değerlendirecek. (BBC)

FOTOĞRAF: Papandreu, AB’nin Yunanistan’ın güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.

1234010cookie-checkPapandreu, AB’yi cesaretsizlikle suçladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.