Papandreu S. Enternasyonal’e başkan

Sosyalist Enternasyonal başkanlığına seçilen Papandreu, yaptığı konuşmada, sosyalist ilkeleri temel alarak küreselleşmede demokrasiyi sağlamanın görevleri olduğunu söyledi.  İnsanları siyasetten uzak tutan duvarları yıkmak durumunda olduklarını belirten Papandreu, açık bir partinin azınlık ve göçmenleri de saflarına kabul edeceğini ve böylece güçleneceğini de vurguladı.

Yunanistan’ın bölgede barış ve huzur için çalıştığını söyleyen Papandreu, Kıbrıs’ta çözüme ulaşılmasının iki tarafın da yararına olacağını kaydetti. Papandreu, sosyal demokrasi ve sosyalizm ateşinin devamlı canlı kalması için çalışacaklarını da belirtti.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 100’ün üzerinde sosyalist ve sosyal demokrat partili heyetin bulunduğu toplantıya katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Papandreu’nun başkanlığa seçilmesine sürecin başından beri destek verdiklerini ve öncülük ettiklerini söyledi.

BAYKAL: DÜNYANIN İHTİYACI VAR

Papandreu’nun Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesi ve gerginliğin azaltılmasındaki katkılarının bu göreve seçilmesinde önemli rolü olduğuna inandığını belirten Baykal, Papandreu’nun uzlaşmacı ve barışçı kimliğini uygulamada da gösterdiğini kaydetti. Sosyalist Enternasyonal’in yeni seçilen başkanıyla çalışmalarına hız vererek devam edeceğini belirten Baykal, “ Dünyanın sosyal demokrat düşünceye ihtiyacı var” diye konuştu.

Toplantıda yaptığı konuşmada CHP’nin tavrını ve pozisyonlarını aktardıklarını söyleyen Baykal, Irak’taki gelişmeler, bölgede yeni bir askeri harekat olasılığı, Filistin’de ki gelişmeler ve bölgede kitle imha silahları geliştirilmesi olasılığı gibi olayların damgasını vurduğu ilgi çekici bir dönem içinde olunduğunu kaydetti.
Bütün bunların tavır takınılması gereken konular olduğunu vurgulayan Baykal, kendisinden sonra söz olan pek çok önemli sosyal demokratın bu çerçevede değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

‘ KUVVETLE DESTEKLEDİK’

Bu arada, toplantıda yaptığı konuşmada Papandreu’nun başkanlık görevine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Baykal, Papandreu’yu kuvvetle desteklediklerini ve yeni görevini başarıyla yerine getireceğine inandığını kaydetti.

Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde şiddet olaylarına tanık olunduğunu belirten Baykal, Ortadoğu’da sorunun çözümünün demokrasi kültürünü yerleştirmekten geçtiğini vurguladı.

Baykal, şunları söyledi: “ Bu amaçla kapsamlı bir yaklaşım benimsemeliyiz. Bu ülkelerin tek başlarına yürütecekleri inisiyatiflere bırakılamaz. Ülkelerin iç dinamikleri o ülkelerde demokratik standartların yerleşmesine yeterli olmayabilir. Barış ve demokrasi bir bütün olarak düşünülmelidir. Atatürk’ün ‘Yurtta barış cihanda barış’ söylemi özgür ve demokratik toplumlar içinde yaşamak isteyen herkes için esin kaynağı olmalıdır. Hepimiz bu bölgenin demokratikleşmesine yardımcı olmalıyız. Ancak demokratikleşme süreci başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumanın bir amacı olarak kullanılmamalıdır. Bu katkıların o ülkelerin sivil toplum örgütlerinin desteği ile olması tercih edilir ve bunlara gerekli mali destek sağlanmalıdır.”

Son zamanlarda Latin Amerika ülkelerinde gerçekleştirilen seçimlerde sosyal demokrat partilerin başarılarından mutluluk duyduklarını da belirten Baykal, demokratikleşme dalgasının yakında Ortadoğu’ya da ulaşmasını umduğunu kaydetti.

‘MÜSLÜMANLARIN DEMOKRASİYİ YAŞAMAYA HAKKI VAR’

İslam dininin demokratik değerler ile bağdaşmadığı fikrini beyan edenlere katılmadıklarını söyleyen Baykal, İslam dinine mensup bir milyardan fazla insanın demokratik toplumlarda, demokratik özgürlükler içinde yaşamaya hakları olduğunu düşündüklerini vurguladı.

“Bizim düşüncemize göre Müslüman ülkelerde demokrasi ancak laiklik ilkesi benimsenirse gelişebilir” diyen Baykal, Irak, Filistin ve bölgedeki bazı ülkelerdeki demokratikleşme yolundaki tüm çabaları takdirle karşıladıklarını belirtti.

Konuşmasında Irak’taki gelişmelere de değinen Baykal, bu ülkedeki durumun endişe verici olduğunu söyledi.

“Amerika’nın müdahalesinin meşru olmadığını” vurgulayan Baykal, Irak’taki seçimlerim ülkedeki güvenlik koşullarını düzeltemediğini, yeni Irak anayasasında laiklik ilkesinin kabul edilmediğini, bazı önemli etnik unsurların seçimlere tam olarak katılmadıklarını ve seçimlerde usulsüzlük yapıldığına dair pek çok iddia ortaya atıldığına dikkati çekti.

‘KUZEY IRAK’TA DURUM ENDİŞE VERİCİ’

Kuzey Irak gibi bazı bölgelerin barış ve istikrar için ciddi tehdit oluşturduğunu belirten Baykal, şunları kaydetti:

“Terörist gruplar, bu bölgedeki varlıklarını sürdürmektedirler ve ne yerel hükümet ne de koalisyon güçleri şimdiye kadar bunları bertaraf etmeyi başaramamışlar ve bu konuda bir isteklilik ortaya koymamışlardır. Bazı etnik grupların önemli petrol kaynaklarına sahip Kerkük bölgesini demografik yapıyı değiştirerek kontrol altına almayı amaçlayan girişimleri endişe ve istikrarsızlık kaynağı olmuştur.”

Kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi için her türlü gayretin gösterilmesi gerektiğini de vurgulayan Baykal, bölgedeki bütün ülkeleri BM ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapmaya ve denetim izni vermeye davet ettiklerini kaydederek, BM Güvenlik Konseyi’ni de ilkeli bir politika izlemeye ve çifte standart uygulamamaya davet etti.

Baykal ve beraberindeki CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yarın akşam Atina’dan ayrılacak.

 


 

1122820cookie-checkPapandreu S. Enternasyonal’e başkan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.