Papandreu’dan ‘birlik hükümeti’ teklifi

Papandreu, tartışmalı kemer sıkma politikaları nedeniyle iktidar partisi PASOK içinde bir ayaklanma yaşanması tehlikesiyle de karşı karşıya.

En az bir parti üyesi, yeni kesinti ve özelleştirmeler içeren pakete karşı oy kullanacağını açıkladı, parti içinde tereddütlü başka üyeler de olduğu düşünülüyor.

Önlemler, 2012 ile 2015 yılları arasında 40 milyar dolarlık kesinti öngörüyor.

Protestocularla polis karşı karşıya

Parlamentonun AB ve IMF’nin kurtarma paketi karşılığı şart koştuğu kemer sıkma önlemlerini görüşmesini engellemeye çalışan eylemciler polisin müdahalesi ile karşılaştı.

Polis parlamentonun çevresini barikatlarla çevreledi ve eylemcilere karşı gözyaşartıcı gaz kullandı.

Protestocular ise polise taş ve yoğurt atarak karşılık verdi.

Genel greve giden çalışanlar, milletvekillerinin binaya girmesini önlemek istiyordu.

Sabah saatlerinde parlamento önündeki Sindagma (Anayasa) Meydanı’nda toplanmaya başlanan eylemcilerin sayısı öğle saatlerinde 20 bini buldu.

Protestocular milletvekillerine hakaretler yağdırdı, hep birlikte kaba el hareketleri yaptı.

Onlarca gösterici zaten iki haftayı aşkın zamandır parlamento önündeki Sindagma (Anayasa) Meydanı’nda kamp kurmuş durumda. Eylemciler gece gündüz davullar çalarak sloganlarını, taleplerini milletvekillerine duyurmaya çalışıyor.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği ve IMF’nin oluşturduğu yardım paketlerinden yararlanmaya devam edebilmek için vergi artırımı ve kamu harcamalarında ek kesintiler yapmayı planlıyor.

Memurlar: Fedakarlık hep bizden isteniyor

Yunanistan’da polise yoğurt

Kemer sıkma önlemlerini protesto eden göstericiler, polisi taş ve yoğurt yağmuruna tuttu. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) çağrısıyla yapılan 24 saatlik grev nedeniyle hastaneler sadece acil vakalara bakarken, kara, deniz ve havayolu ile ulaşım sekteye uğradı.

Tren seferleri yapılmazken, liman çalışanlarının da grevde yer almasıyla gemi seferleri durdu.

Ülkedeki beş milyon sendikalı çalışanın yarısının katıldığı grev nedeniyle devlet dairelerinde de hizmetler aksıyor.

Gazetecilerin de greve destek vermesi nedeniyle televizyon ve radyo kanallarında haber bültenleri sustu, gazete bayilerinde raflar boş kaldı.

Memurları temsil eden ADEDY’nin Genel Sekreteri İlias İliopulos, “Sürekli bizden daha fazla fedakarlık istiyorlar. Şimdi bir kez daha elimizde avucumuzda kalan az miktardaki maaş ve ikramiyelerimizden kesmek istiyorlar” dedi.

Bu ülkede bu yıl düzenlenen üçüncü genel grev. Önlemler aleyhindeki protestolar ise hemen hemen hiç dinmiyor.

Vergi, kesinti, özelleştirme

Hükümetin 2012-2015 dönemini kapsayan ek önlem paketi 28 milyar euro tutarında kesintiler yapılmasını öngörüyor. Ayrıca önümüzdeki dört yıl için 50 milyar euro’luk bir özelleştirme programı hazırlandı.

Gerekli adımlar atılmazsa ülke ABD ve IMF’nin oluşturduğu 110 milyar euro’luk ek yardım paketinden yararlanamayacak.

Ancak önlemler hükümet saflarında da tartışma yaratıyor. Bazı iktidar milletvekilleri son paketin aleyhinde tavır aldı.

Dün bir milletvekili planları gerekçe göstererek partisinden istifa ederken bir diğeri paket aleyhinde oy vereceğini söyledi. Papandreu’nun Sosyalist Partisi PASOK, 300 sandalyeli parlamentoda beş sandalyelik bir çoğunluğa sahip.

Sosyalistler iktidara geldiklerinde ülkenin yıllardır gerçek borçlanma ve bütçe açığı rakamlarını gizlediği ortaya çıkmıştı.

Ancak önlemler Sosyalistlere desteği baltaladı. Hafta sonunda düzenlenen bir anket, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi’yi Sosyalist PASOK’un dört puan önünde gösterdi.

Ülkede bir sonraki genel seçim 2013 Ekim’inde yapılacak. Ancak PASOK’a yönelen baskılar bazı çevrelerde erken genel seçimin olasılığının tartışılmasına yol açtı.

Bazı basın kuruluşları, planın onay alamaması halinde 24 Temmuz’da erken seçime gidilebileceğini öne sürüyor. (BBC)

1296070cookie-checkPapandreu’dan ‘birlik hükümeti’ teklifi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.