Para yoksa, asker de yok!

Siyasi uzmanlara göre; ekonomik sıkıntıdaki Polonya, ABD’nin söz verdiği 100 milyon dolarlık yardımı durdurmasında hayalkırıklığına uğradı. Polonya’daki askeri birliği çekme eğilimini ABD’ye karşı sıkca gündeme getiren hükümetin yine görüş değiştirmesi sürpriz sayılmayacak.

SÜRPRİZE SÜRPRİZ
Kıbrıs’ta resmi temaslarda bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, “Müttefik ülkelere para yardımı sözünü Başkan Bush’un kendisi vermişti.Umuyorum ki bu ödeme kısa sürede yapılacaktır”dedi. Dışişleri Bakanı  Adam Rotfeld de ABD için sürpriz sayılabilecek “Yıl sonu yerine 1.700 askerin 500’ünün Temmuz’da geri çekileceği” açıklamasını yaptı. Rotfeld, askerlerin tamamının çekilmesi hakkında henüz bir takvim olmadığını da sözlerine ekledi…

Polonya’nın, Irak’ta 2500 askeri bulunuyor. Bu askerlerden 16’sı yaşamını yitirmişti. 

ABD’NİN BAHŞİŞİ
Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski’nin geçen Şubat başında ABD ziyareti sırasında bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü, Irak’taki müttefiklere 400 milyon dolarlık teşvik yardımının paylaştırılacağını açıklamıştı. Sözcü, paranın siyasi ve ekonomik risk alan ülkelere yardımcı olmak amacıyla ödenecegini söylemişti.

400 milyon dolarlık fon, 80 milyar dolarlık savaş bütçesinin bir parçası olacak ve bu ödenekten aslan payı da 100 milyon dolar ile Polonya’ya verilecekti. Kwasniewski, ödenek müjdesini duymadan önce Irak’tan askerleri çekme düşüncesinde olduklarını ABD Başkanı George W. Bush’a iletmişti.

Bush’un müjdeli haberi üzerine de hükümetin Irak’taki askerleri geri çekmek istediklerine ilişkin açıklamalarında ‘U’ dönüşü yapıldı ve Cumhurbaşkanı’nın askerlerin 2005 sonuna kadar Irak’taki görevlerine devam etmeleri yönünde kararı gerekçe gösterildi.

FOTOĞRAF: Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski

1101250cookie-checkPara yoksa, asker de yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.