Paradan daha önemli… Dr. Livingstone

Dr.Livingstone, İskoçyanın dağlık bölgesinde(Highlands) yaşıyordu. Namuslu, çerefli; ama çok fakir bir ailesi vardı. Ailesinin içinde şerefsizlik yapmış, hiçbir akrabası yoktu. Aile bu özelliği miras olarak benimsemişti.


Livingston gece okullarında okudu. Sabahın altısında fabrikada olacağı için annesinin zoruyla yatağa girerdi. İlim ve seyahat kitaplarından eline ne geçerse okudu. Boş zamanlarında bitkilerle uğraşıyor, doğa kitaplarını okuyor; kırlarda dolaşıyordu. Makine başında dokuma yaparken gözüyle bile kitapları izler, okumaya çalışırdı. Misyonerlik yaptı, dinsizlere dini anlattı.


Para biriktiriyor, gereksiz harcamalar yapmıyordu. Tıp eğitimi almaya başladı. Fabrika işçisi olarak kendi kazancıyla bu eğitimleri tamamladı. Tezi Latince’ydi. Çin’e gitmek istiyordu. Londra’ya misyonerlik için başvurdu, Afrika yolu göründü.


Değişik bir insandı, kendi işini daima kendi yapmak isterdi. Marangozluk, demircilik onun işi olup çıkmıştı. Afrika’da inşaat yapıyor, tarla sürüyor, hayvan yetiştiriyordu. Kanal işinde çalıştığını gören yerliler, ondan çalışmayı öğreniyorlardı.


Afrika’daki anılarını, “Missionary Travels” kitabında topladı. Buharlı gemiyi Afrika’ya götüren adamdır o. Ne yazık ki götürdüğü gemi çalışmayınca, alınteriyle kazandığı parayla orada bir gemi inşa ederek yerlilere bıraktı. Bütün bunların sonunda çocuklarına bırakacak onurlu bir yaşamı kaldı…


FİLİZ TOSYALI’NIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com



 

682150cookie-checkParadan daha önemli… Dr. Livingstone

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.