Paranız Varsa…

piyasalarının çöküşü siz paralılara altın fırsatlar bahşetmiştir. Hele benim gibi özel emeklilik ve tasarruf fonlarına da para yatırmış değilseniz kaybetmiş sayılmazsınız. Kazandınız… Benim gibi tedbirliler de kaybetti. Hem de çok.


1980’lerde bu gibi fonlara çok para yatırmıştım verilen abartılı reklamlara kanarak.  Dediler ki eğer ayda şu ve bu kadar özel emeklilik fonumuza yatırım yaparsan 60 yaşına bastığınızda verilecek olan Devlet emekliliğine ilaveten (o da fıstık parası) yılda (gözlerimin yuvasından fırlamasına vesile olan hesaplar sundular)  asgari £9000. sterlin para alacaksın. “Efendim eğer tercih ederseniz yekûn para alma olanağınız da vardır” ifadesiyle önüme başka başka miktarlar da sürülmüştü.  ..Ve kanarak üç ayrı kurumdan üç özel emekliliğe bağladık kendimizi. Yatırdık babam yatırdık paralarımızı… Ve gün geldi ki artık yatırdığımız paracıklarımızın semeresini görelim. Her birinden hem yekûn miktarlar alacağımız hesabı ile avuçlarımı ovuştura ovuştura paraları yatırdığımız şirketlerin kapılarını çaldık. Her birinden asgari £9000. sterlin etti mi 27000.? Eh biraz da kira gelirlerimiz olacaktı… Gel keyfim gel…!


Evdeki hesap kapitalist sistemin hastalıklarını ve de vurgununu hesaba katmadı ve keyfimizin içine tuz biber ekildiği meydana çıktı az zaman içinde…!  1990’ların İngiltere ekonomi durgunluğu hatta piyasanın çöküşü neticesi ve de Uzak Doğu borsalarında oynanan kumarların tutmayışı bizim yatırımları alıp götürdü, duman etti. Bu izahatlardan sonra üç emeklilik yatırım fonlarımızdan elimize geçecek aylık  para miktarı topu topu £280. sterlin, yani yılda 12×280= £3360 lira. Öngörülen £27000 liralar maalesef hayal kaldı.  Ama durun biraz iş orada da bitmedi. Birkaç ay 280’i aldık almasına da veren şirket (Equity Life) batmaz mı? Batak şirketin yeni idarecileri bize ancak £130. lira verebileceklerini açıkladılar. Eh beğendik beğenmedik ona da razı olduk…!


Sonra ne mi oldu? Alın size şimdiki ‘Ekonomik Çöküntü’yü! Bizim fonların bakisi eğer şimdi çöken ve çökecek olan piyasalara veya finans bankalarına  yatırılmışsa Allah ki Allah bir daha yandım ben ve benim gibiler.


İşin bir de püf noktası var ki yeni yeni öğrenmeğe başladık. Efendim meğer batan fonların bir garantörü varmış ki o da ‘Devlet Baba’ imiş… Meğer efendim bu ‘Devlet Baba’ bizim fonlar battığında meseleye kör tarafından bakmış ki hiç ama hiç mağdur olanlara şimdi olduğu gibi tazminat veya destek verme faaliyetlerini akıl etmemiş…! Ve bizler kayıplarımızın üstüne o gün bu gündür soğuk su içmeye devam ediyoruz.  Bizim bu husus üzerinde uğraşan avukatlardan aldığımız bir bildiriye göre ‘Devlet Baba’ yı dava edersek büyük bir ihtimalle kaybolan paralarımızı alabilirmişiz…! Kayıpların üstüne masraf edip adalet arayalım yani…! Anlayacağınız, ucuz benzin satan uzak mesafedeki yere arabanızı sürerek kazanacağınız birkaç litre fazla petrolü hesaplarken evinize dönene kadar yakacağınız ayni veya fazladan petrolü hesaplamama aptallığına göz yumma gibi bir şey…


Bu yazının başında dediğim gibi paranız varsa bekleyin her şey çok ucuzlayacak ve fıstık parasına alabileceğiniz mal mülk çıkacak ortaya. Ama çok dikkatli olun, bu paralarınız bankalarda yatıyorsa… O bankalardaki paraların ancak elli binine kefil oluyor ‘Devlet Baba’.


Bush ve Blair aptalları da Orta Doğu petrolüne göz dikerek yalan vesilelerle Irak’ı işgale gitmişlerdir. O işgalin masraflarının çala çırpa kazanacakları Irak petrolünden fazla olacağını hesaba katmadıkları için ekonomilerinin içine etmişlerdir. Etmişlerdir de bakın yine hatalarının cezası fakir fukaranın omuzlarına yükletilmek üzeredir.
Dünyamızda Adalet olsa bu ikisini hem ülke hem de ‘Savaş Suçluları’ mahkemelerinde yargılar ve bir daha güneş göstermezlerdi.


Ama?

711200cookie-checkParanız Varsa…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.