Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye de imzalasın kampanyası

37 sivil toplum örgütü, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması talebiyle imza kampanyası başlattı.

İklim krizinin önüne geçmeyi, küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı amaçlayan Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye’nin de onaylaması talebiyle imza kampanyası başlatıldı.

Bugüne kadar 197 ülkenin imzaladığı, 191 ülkenin taraf olarak süreci tamamladığı Paris Anlaşması’na taraf olmayan 6 ülkeden 1’i Türkiye.

Trump döneminde anlaşmadan çekilen ABD, Biden döneminde geri dönmüştü.

TBMM’ye iletilecek bir imza kampanyasını destek veren 37 sivil toplum örgütü, Paris Anlaşması’nın ilk imzacılarından olan Türkiye’nin de süreci tamamlayarak anlaşmaya taraf olmasını istiyor.

Eritre, İran, Irak, Libya ve Yemen’in yanında onay sürecini tamamlamayan Türkiye’nin taraf olması için anlaşmanın TBMM’de onaylanması gerekiyor.

İmza kampanyasına bugüne kadar çevreyle ilgili çalışmalar yürüten 37 sivil toplum örgütü destek verdi. Toplanan imzalar, Paris Anlaşması’nın onay sürecinin tamamlanacağı TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek.

Kampanyanın imza metninde Türkiye’nin anlaşmayı imzalamasının önemine dair şu vurgular yapılıyor:

Reklam

“Bilimsel çalışmalar Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Tanıklık ettiğimiz sıcak hava dalgaları, sel baskınları, şiddetli yağışlar ve kuraklıklar yaklaşan felaketin ilk uyarıları. Bu felaketi önlemenin ve iklim krizinden çıkmanın yolu, bir an önce harekete geçerek Paris Anlaşması’nı onaylamaktan ve  küresel iklim hareketinin bir parçası olmaktan geçiyor. Bu yüzden de Türkiye daha fazla beklemeden Paris Anlaşması’nı onaylamalı ve iklim krizini durdurma konusunda ilk adımı atmalı.”

“Türkiye, Paris Anlaşması’nı Onaylasın #ParisiOnayla” başlıklı kampanyayı, buraya tıklayarak imzalayabilirsiniz.

İmza kampanyasına destek veren kurumların temcsilcileri, kampanyanın önemine dair şunları söylüyor:

“ANLAŞMAYI SÜRECİN İLK ADIMI OLARAK KABUL EDİYORUZ”

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan: “Türkiye bir  an önce Paris Anlaşmasını onaylamalı ve en kısa sürede de karbon nötr bir ülke olmalı. Bu amaca ulaşmak için de hedeflerini belirleyerek, bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak somut adımları atmalıdır. Paris Anlaşması’nı sürecin ilk adımı olarak kabul ediyoruz.”

“FOSİL YAKITLARDAN ÇIKMAK TÜRKİYE’NİN LEHİNE”

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz: “Karbonsuz yeni bir düzen kuruluyor ve Türkiye bu düzenin dışında kalıyor. En çok seragazı emisyonu üreten 20 ülkeden biri olan Türkiye’nin de hemen harekete geçmesi gerek. Kimse Türkiye’den tek başına dünyayı kurtarmasını beklemiyor ama evinin önünü süpürmesini istiyor. Türkiye petrol ve doğalgazda zaten dışa bağımlı, tükettiği kömürün de yüzde 60’ı ithal. Dolayısıyla, fosil yakıtlardan kademeli bir şekilde çıkıp yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine geçmek zaten her açıdan Türkiye’nin lehine.”

“VAKİT KAYBEDİLMEMESİ GEREKİYOR”

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği Direktörü Bengisu Özenç: “Düşük karbonlu ekonomiye geçiş stratejileri bugün ülkelerin yalnızca sanayilerini değil, dış politikalarını da şekillendiriyor. Net sıfır emisyona ulaşma hedefi 29 ülkede kanunlaşmış ya da politika dokümanlarına yerleşmiş durumda. 98 ülke ise bu yönde hedef almayı tartışıyor. Uluslararası ilişkiler söz konusu hedefler üzerinden yeniden tanımlanırken, Türkiye maalesef bu gruplar arasında yer almıyor. Açıkça belirlenmiş bir ‘yeşil kalkınma’ stratejisi bulunmayan Türkiye’nin, kendisini bu küresel gündemin bir parçası haline getirebilmesi için ilk adım Paris Anlaşması’nın onaylanması. Bu konuda daha fazla vakit kaybedilmemesi gerekiyor.”

“TÜRKİYE, ANLAŞMAYI ONAYLAMADIĞI TAKDİRDE YÖN VEREN DEĞİL İZLEYEN ÜLKE OLACAK”

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli: “23 Şubat 2021 tarihinde Güney Sudan’ın da anlaşmaya taraf olması ile Türkiye, Paris Anlaşmasını onaylayarak yürürlüğe koymayan 6 ülkeden biri oldu. Türkiye’nin sera gazı azaltım taahhütlerini iyileştirmesi ve sözleşmeye taraf olan diğer 191 ülke gibi Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak yürürlüğe koyması gerekiyor. Türkiye, Paris Anlaşmasını onaylamamaya devam ettiği takdirde, geleceğin siyasetinin, ticaretinin ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacak, yön veren değil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris İklim Anlaşması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.”

“TÜRKİYE’NİN DÜNYANIN GERİ KALANINDAN AYKIRI HAREKET ETMESİ KABUL EDİLEMEZ”

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli: “Etkilerini her geçen gün daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz iklim krizi bugün artık herkesi tehdit eden bir ekolojik kriz haline gelmiş durumda. Türkiye ise, kuraklık başta olmak üzere iklim krizinin etkilerini en ciddi ölçüde yaşaması beklenen bölgelerden biri olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. Bu nedenle, dünyanın geri kalanından ayrı hareket etmesi düşünülemez. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye’nin iklim krizi ile mücadelede sorumluluğunu yerine getirmek için acilen Paris Anlaşması’na taraf olacağını ve ivedilikle ulusal katkı hedeflerini iyileştireceğini umuyoruz.”

KAMPANYAYI DESTEKLEYEN KURULUŞLAR

Kampanyayı destekleyen kuruLuşlar şöyle:

  1. Antalya Ekoloji Meclisi
  2. Ayvalık Tabiat Platformu
  3. Bartın Platformu
  4. Bergama Çevre Platformu
  5. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
  6. Bursa’ya Temiz Hava
  7. ÇETKO-Adana
  8. ÇYDD  Oktay Ekinci Çevre Birimi
  9. Doğa Derneği
  10. Doğa Koruma Merkezi
  11. Doğader
  12. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)
  13. Ekoloji Birliği
  14. Ekosfer
  15. Fridays For Future Türkiye
  16. Fridays For Future Bursa
  17. Foça Forum
  18. Greenpeace Akdeniz
  19. İDA Dayanışma Derneği
  20. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği
  21. Kadın Balıkçılar Derneği
  22. Karaburun Kent Konseyi
  23. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
  24. Kazdağları Kardeşliği
  25. Koza Dağcılık Kültür Sanat ve Spor Kulübü
  26. Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi
  27. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA)
  28. TEMA Vakfı
  29. TOHUM  Eğitim, Kültür, Doğa Derneği
  30. Validebağ Gönüllüleri
  31. WWF-Türkiye
  32. Yereliz – Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği
  33. Yeşil Düşünce Derneği
  34. Yeşil Gelecek Derneği
  35. Yokoluş İsyanı
  36. Youth For Climate Turkey (İklim İçin Gençlik)
  37. Yuva Derneği

PARİS İKLİM ANLAŞMASI

Anlaşmaya taraf ülkeler, “ulusal katkı beyanı” adı verilen ve ülkelerin kendi şartları doğrultusunda hazırladığı bir plan çerçevesinde iklim krizine yol açan sera gazı emisyonlarını nasıl sınırlayacaklarını ya da azaltacaklarını belirtiyor.

Paris Anlaşması, ülkelere bir azaltım hedefi koymazken, taraf ülkelerin kendi iradeleriyle belirlediği ulusal katkı beyanlarının küresel ısınmayı iki derecenin altında kalacak şekilde iyileştirilmesi için müzakere edilmesini öngörüyor. (EVRENSEL)

2495800cookie-checkParis İklim Anlaşması’nın Türkiye de imzalasın kampanyası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.