Partiler…

Siyasi partiler ve futbol kulüpleri ne için kurulur? Biri şampiyon olmak için kurulur, öteki iktidar için. Fakat sizinde bildiğiniz gibi şampiyon olan ile iktidar olanlar genelde bellidir, arada istisna durumlar olur. Siyasi partiler her darbeden sonra değişime uğrar ama içerik olarak değiştiğini tam olarak söyleyemem!
 
Şimdi şu soruyu sormak gerek, bu kadar parti ve futbol takımı eğer olmaz ise, lig ya da parlamento olur mu?
 
Lig olmaz, orası kesin de, parlamento sorusuna yanıt, işte burada cevaplar ayrılır!
 
Futbol ligi olmadan yaşayan bir çok devlet vardır, parlamentosu olmayan devletlerde vardır. Şimdi iki kurum devlet için zorunlu gereklilik olarak durmaz. Devlet yapısı için takımı ve parlamentosu zorunlu değildir…
 
Devlet olmak için birileri tarafından tanınmak zorunluluğu yoktur. Dünyada hiç tanınmayan devletler ve liderleri vardır.
 
Devlet olmak için toprak birliği olması zorunluluğu da yoktur. Ancak devlet sınırları öngörülebilir bir toprağa sahip olmalıdır.
 
Devlet siyasal bir birliktir. Bunun için her şeyden önce devleti kuran bireyler arasında kültürel bir birliğin lazımdır. Ancak kültürel birlik devletin yaşaması için yeterli değildir.
 
Devlet kavramı içinde siyasal kurumların en iyi örgütlenmiş olanıdır. Üstün bir yaptırım gücü, zorlama olanağı vardır. Bu olanak için örgütlenmiş olan güvenlik güçleri devletin ve hükümetin hizmetindedir, fakat bu güçler başka güçler ile iletişim içindedir ve onlar tarafından kontrol edilebilmektedir.
 
Bizim ülkemizde bu kadar siyasi parti neden vardır?
 
Bizim ülkemizde bu kadar futbol takımı?
 
Çoğu şampiyon olmayı düşünmez ama ligde olmak içinde mücadele ederler!
 
Birkaç parti parlamentoda yerini alır ve orada kalmak için mücadele ederken, dışarıda kalanlar ne yapar?
 
Her parti iktidar mücadelesi yapar, ister yerel, ister genel seçimler için. Fakat ülkemizdeki  partilerin kaçı seçime giriyor? Kaçı yurt çapında örgütlendi? Futbol takımların bütçeleri acaba onlarda var mı? Bütçeleri bir tarafa, fanatikleri?
 
Devlet kavramı içinde partilerin görevleri ya da işlevleri nedir? Neden bu kadar parti varlığını koruma ihtiyacı duyuyor?


http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

715140cookie-checkPartiler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.