Partilerin karara bakışı…

Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, “Zincirleme bir anayasaya aykırılık süreci var. Bu kadar seri anayasaya aykırılıkların Anayasa Mahkemesi tarafından işlenmiş olması kurumun tüzel kişiliği açısından talihsiz bir durum. Olmaması arzu edilen bur durum.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin TRT yaptığı özel açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin esasa girmesinin yanlış olduğunu, kararı bu haliyle de olumlu bulduğunu belirtti.

Çiçek, ” Karar geride kaldı. Gerekçeleri görünce daha kapsamlı bir değerlendirme yaparız. İşin esasına girmiş olması baştan beri ifade ettiğimiz gibi yanlıştır. Bu hukuki bir tartışmadır. Geldiğimiz noktada bu reform çok önemli bir reformdur, önemli bir değişikliktir. Ve demokrasimizin lehine olacaktır. Ben şahsen böyle düşünüyorum. En doğru olanı bizim gönderdiğimiz metindir. Parlamentonun kabul ettiği metindir. Ama mümkün olan doğruda Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karardır. İnşallah milletimizde bunu onaylarsa tasvip ederse Türkiye için çok önemli bir adım olacaktır.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Anayasa Mahkemesinin değişikliğin içine girerek esasına girerek denetim yapması normalde mümkün değil.Ama Anayasa Mahkemesi girdi bunu daha önce de yapmış idi.” yorumunu yaptı.

TBMM Anayasa komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Bu yetki anayasada yok. Yani böyle bir yetkisi yok. Göz göre göre Anayasa ihlal edildi.” değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti kurmaylarına göre, kısmi iptallere rağmen paket hala reform niteliğinde.

Sadullah Ergin, “Anayasa Mahkemesinin müdahalesine rağmen bu paket reform özelliğini koruyor ve anayasamızda önemli bir yenilik getiriyor.” dedi.

Burhan Kuzu, “Paketin kalan kısmı da çok değerlidir.O haliyle çıkması da kazanımdır ülke için.Zaman içinde düzeltilebilir.”diye konuştu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Anayasa Mahkemesinin kararı özü itibariyle değerlendirildiğinde Anayasa değişikliklerinde amaçlanan reformu engelleyecek bir içerik taşımamaktadır.” dedi.

CHP VE MHP’DEN “HAYIR!”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa paketine hayır diyeceklerini belirtirken MHP Genel Başkanı Bahçeli “hayır”kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunu yapan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kararın kendilerini tatmin etmediğini belirterek, 12 Eylül’de anayasa paketine hayır diyeceklerini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, referandum için “hayır” kampanyası başlatacaklarını açıkladı, anayasa mahkemesinin kararının hukuken şaibeli olduğunu savundu .

CHP 12 Eylül’de Hayır Diyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili ilk değerlendirmesi sabah saatlerinde geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu, kararının kendilerini tatmin etmediğini belirterek , yargıç güvencesinin ve güçler ayrılığı ilkesinin tehlikede olduğunu iddia etti.

Kılıçdaroğlu, “Değişiklikleri uygun görmüyoruz, 12 Eylül’ün uzantısı olarak gördüğümüz anayasa değişikliklerine hayır diyeceğiz..12 Eylül’de güçler ayrılığını siyasi iktidarın emrine sokan değişikliğe “hayır” denmesini bekliyoruz. Hayırda hayır vardır.” dedi.

MHP “Hayır” Kampanyası Başlatıyor

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yazılı bir açıklama ile kararı değerlendirdi.

Anayasa değişikliğinin toplumsal mutabakatı yansıtmadığını iddia eden Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi’nin “hayır” kampanyası başlatacağını açıkladı.

Bahçeli’ye göre Anayasa Mahkemesi’nin kararı hukuken şaibeli.

Bahçeli, “Anayasa Mahkemesi’ Anayasa’da belirlenen çerçevenin dışına çıkarak anayasa değişikliklerinin özüne ve esasına girip, yetkisini aşan siyasi bir karar vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin hukuken şaibeli son kararının, referandum sürecini sekteye uğratmayarak bu tarihi hesaplaşmayı etkilememesi bu bakımdan hayırlı olmuştur. ’’ diye konuştu.

1250870cookie-checkPartilerin karara bakışı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.