Pasifik’te Tsunami: 87 ölü

Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Pasifik’teki diğer adalarda can kaybına ilişkin açıklama yapılmadı. Samoalı gazeteci Keni Lesa, ülkenin yerleştiği adaların en büyüğü olan Upolu adasının turistik sahilleri yakınındaki Lalomanu kasabası yakınlarındaki 4 köyün de dalgalar tarafından adeta silinip süpürüldüğünü dile getirirken, can kayıplarıyla ilgili resmi açıklama henüz yapılmadı.

ABD toprağı Amerikan Samoası’nın Valisi Togiola Tulafono ise bölge açıklarında denizin altında meydana gelen deprem nedeniyle 24 kişinin öldüğünü, 50 kişinin de yaralandığını söyledi.

Okyanuslarla ilgili bir konferans için Hawaii’de bulunan Tulafono, Amerikan Samoası’nın en büyük adası olan Tutuila’nın güneyinin harabe haline geldiğini belirterek, yol ve köprülerin zarar görmesi nedeniyle ulaşılmakta güçlük çekilen adanın batısından bilgi alındığında ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.

Bölgede meydana gelen 8.3 büyüklüğündeki deprem sonucu tsunami uyarısı yapılan Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine ve Pasifik’teki diğer adalarda can kaybı olup olmadığıyla ilgili olarak da henüz bir açıklama yapılmadı.

BATI SAMOA ”AFET BÖLGESİ”

ABD yönetimi, şiddetli deprem ve daha sonrasında meydana gelen tsunamiden etkilenen Amerikan Samoası’nı ”afet bölgesi” ilan etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın imzaladığı afet bölgesi kararı, bölgeye federal yardım gönderilmesini öngörüyor.
Söz konusu karar, zarar gören konut ve binaların yeniden yapılmasına mali destek verilmesi, mali kayıpların bir bölümünün karşılanması gibi uygulamaları da kapsıyor.

Öte yandan, Büyük Okyanus’un (Pasifik) güneyinde meydana gelen şiddetli deprem ve yol açtığı tsunami nedeniyle Samoa ve Amerikan Samoası’ndaki toplam can kaybının en az 39 olduğu bildirildi.

Araçların ve insanların sel suları tarafından adeta yutulduğunu belirten yetkililer, Samoa ve Amerikan Samoası’ndaki kayıpların 100’ü aşabileceğini belirtti.

Batı Samoa Afet Kontrol Merkezi yetkililerinden Ausegalia Mulipola, tsunamiden etkilenen bölgelerde arama ve kurtarama çalışmalarının devam ettiğini, Samua ve Amerikan Samoası’ndaki can kayıbının şu anda bile 100’ü aşmış olabileceğini söyledi.

Bazı köylerde birçok evin denize sürüklendiği haberleri geldiğini ifade eden Mulipola, bazı bölgelerde ise tsunami dalgalarının çekilirken tonlarca kum bıraktığını, arama ekiplerinin kumun altında cesetler bulduğunu söyledi.

1193700cookie-checkPasifik’te Tsunami: 87 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.