Patara olmadı, ‘Beyaz Saray’da kutlayalım!

Mektupta, “ABD ve Anadolu arasındaki tarihsel bağlar gerçekten de çok eskilere dayanıyor. Anayasamızın temel prensiplerinin kökleri, ABD’nin kurucularına temsili demokrasi konusunda ilham kaynağı olan antik Patara şehrindeki Likya medeniyetine dayanıyor,” ifadeleri dikkat çekti.

PATARA’DA TOPLANILACAKTI

Antalya’nın Kaş ilçesindeki antik Patara kenti bir kez daha ABD’nin gündeminde. Amerikan anayasasına ilham verdiği iddiasıyla 2005 yılından beri sürdürülen ABD Kongresini Patara’da TBMM üyeleriyle bir araya getirme çabalarına bir yenisi daha eklendi. Turkishny.com adlı haber sitesinde yer alan İbrahim H. Aydoğan imzalı habere göre, TCA, Türk Amerikan toplumunu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 88. yıldönümünü dost ve müttefik ülke ABD ile birlikte kutlamak için Başkan Barack Obama’ya mektup yollamaya çağırdı. Aktivistlerin internet üzerinden birkaç dakika içerisinde gönderebilecekleri hazır mektup, “Sayın Başkan, ABD’nin dört bir yanındaki Türk Amerikalılar, 29 Ekim günü müttefiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 88. kuruluş yıldönümünü kutlayacaklar,” ifadeleriyle başlıyor.

TCA ve Obama

‘ABD ANAYASASININ KÖKLERİ PATARA’YA DAYANIYOR’ İDDİASI

Mektupta, “ABD ve Anadolu arasındaki tarihsel bağlar gerçekten de çok eskilere dayanıyor. Anayasamızın temel prensiplerinin kökleri, ABD’nin kurucularına temsili demokrasi konusunda ilham kaynağı olan antik Patara şehrindeki Likya medeniyetine dayanıyor,” deniyor. İlk denizaşırı gezisini Türkiye’ye yapmasından ötürü Başkan Obama’ya teşekkür edilen mektupta, “Bu, toplumumuz için özellikle de sizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hitap ederken televizyondan izleyen genç Türk Amerikalılar için gurur vesilesi oldu. Şüphesiz ki ziyaretiniz Türkiye ve ABD’nin ilişkilerini şekillendirerek, iki ülkenin dünyamızın bugün karşı karşıya bulunduğu tarihi değişikliklerin karşısında birlikte hareket etmesi konusunda etkili oldu,” denildi.

‘SAYIN BAŞKAN, TÜRK AMERİKALILARA BU ONURU BAHŞEDİN’

Başkan Obama’ya 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Türk Amerikalılar ile birlikte Beyaz Saray’da kutlayan ilk Amerikan Başkanı olma çağrısı yapılan mektupta, “Sayın Başkan, Türk Amerikan toplumu ve Türk dostu Amerikalılarla birlikte sizden bu yıl Türk Amerikalılara bu onuru bahşetmenizi rica ediyorum,” deniliyor.

Meclis eski başkanı Şahin daha önce antik yapıda incelemelerde bulunmuştu

KONGRE ÜYELERİNİN PATARA GEZİSİ

Öte yandan mektup kampanyasıyla aynı günlere rastlayan ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubu’nun (CSGT) Türkiye gezisi dikkat çekti. CSGT’den yapılan yazılı açıklamaya göre Amerikalı Kongre üyeleri, Kongre başdanışmanları ve grup idarecilerinden oluşan bir heyetle birlikte 14-21 Ekim 2011 tarihlerini arasında yapılacak Türkiye gezisinde; Patara, Ankara ve İstanbul’u kapsayan ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da dahil olduğu hükümet yetkilileri, milletvekilleri, iş çevreleri ve akademisyenlerle görüşmeler yapacak.

Tartışmalara neden olan Patara’daki antik yapının restorasyon çalışmaları TBMM’nin sponsorluğunda sürdürülüyor

TBMM BÜTÇESİNDEN RESTORE EDİLİYOR

Patara’daki kazılarda ortaya çıkarılan ve Likya Birliği’nin meclis üyelerinin toplanma yeri olarak da kullanıldığı öne sürülen antik yapı, 2005 yılından bu yana tartışmaların odağında bulunuyor. Likya Birliğinin federatif yapısından dolayı ABD anayasasına ilham verdiği öne sürülerek, ABD Kongresi üyeleriyle TBMM üyelerini Patara’da bir araya getirerek ABD Anayasasının 220. yılını kutlama girişimleriyle başlayan süreç, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine şekil değiştirmiş, ‘dünya parlamento başkanlarını Patara’da toplama’ girişimine dönüşmüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008’de TBMM’ne devredilen antik yapının, meclis bütçesinden ayrılan 6 trilyonluk ödenekle restorasyonu sürüyor. ‘Dünyanın ilk meclisi’ olduğu savıyla kampanyalara konu edilen antik yapının, meclis olarak da kullanılan ‘odeon’ (konser salonu) olduğu ortaya çıkmıştı.

1532570cookie-checkPatara olmadı, ‘Beyaz Saray’da kutlayalım!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.