Patara’da 12 milyonluk ihale kapsamında yapılan yürüyüş yolu çöktü

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – ‘2020 Patara Yılı’ etkinlikleri için antik tiyatroda uygulanan acil müdahale ve ören yeri çevre düzenlemesi kapsamında yapılan yürüyüş yollarında çökme kırılmalar meydana geldi. Yaklaşık 12 milyonluk ihale kapsamında yapılan projede kullanılan ahşap polimer zemin döşemesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ortaya çıktı. Hazırlanan bilimsel raporda, yürüyüş yolunda kullanılan profillerin en kesitlerinin 3.50 milimetre ile 6 milimetre arasında değiştiği ve gözle görülebilen boşlukların gözlemlendiği kaydedildi.

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş köyü sınırlarında yer alan Patara antik kenti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılı için Türkiye’nin turizmdeki tanıtım yüzü olarak ilan edildi. Bu kararın ardından antik kentte hummalı bir çalışma başlatıldı. AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, 8 Şubat 2020’de yerel basına verdiği demeçte, Patara Yılı kapsamında 100 milyon lirayı bulacak bir bütçe düşündüklerini, ziyaretçi sayısı hedeflerinin ise 5 milyon civarında olduğunu açıklamıştı.

ETKİNLİKLER İÇİN ANTİK TİYATRODA ACİL MÜDAHALE PROJESİ

Patara Yılı kapsamında antik kentte yapılması planlanan etkinlikler için ziyaretçi karşılama merkezi ve otopark inşa edildi. Bu kapsamda ihaleye çıkarılan “Patara Ören Yeri Antik Tiyatro Yapısı Acil Müdahale ve Çevre Düzenlemesi İşi” de, 24 Mart 2020 tarihinde yapılan sözleşme ile ihaleyi kazanan Karacan Grup İnşaat Makine Mühendislik İth. İhr. Ltd. Şti.’ne verildi. 11 milyon 978 bin TL sözleşme bedeli karşılığında işi alan yüklenici firma çalışmalarına başladı.

TİYATRO ZEMİNİNİN PLYWOOD İLE KAPLANMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Bu arada Covid-19 pandemisi nedeniyle sokak kısıtlaması getirilirken Patara Yılı kapsamında yapılması planlanan etkinlikler de ertelendi. Haziran 2020’de ziyaretçilere açılan antik kenti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da ziyaret etmişti. Emine Erdoğan, 19 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen ziyareti sırasında acil müdahale ve çevre düzenlemesi projesinin uygulandığı antik tiyatroda da inceleme yapmıştı. Emine Erdoğan’ın Patara ziyareti sırasında antik tiyatronun zemininde uygulanan ve plywood adı verilen modern kaplama malzemesi gündeme gelmişti. Geçici bir düzenleme olduğu belirtilen zemin malzemesi tarihi dokuyla uyumlu olmadığı gerekçesiyle tepkilere neden olmuştu: (https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2020/08/28/pataradaki-antik-tiyatroya-modern-sahne-kaplamasi/)

YÜRÜYÜŞ YOLUNDA ÇATLAK VE KIRIKLAR OLUŞTU

Pandemi döneminde olmasına rağmen önemli bir ziyaretçi kitlesini ağırlayan Patara antik kentinde engellilerin de daha rahat gezebilmesi amacıyla yapıldığı öne sürülen yürüyüş bandında bir süre sonra kırılmalar ve çatlaklar oluşmaya başladı. Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma yetkilileri arasında işin bitirildiği tarih olan 30 Ekim 2020’dehazırlanan, 23 Kasım 2020’de imzalanan geçici kabul tutanağında,  “Yapılan işin sözleşme ve eklerine uygun olduğu ve geçici kabule engel olabilecek eksik, kusur ve arızaların görülmediği” tespitine yer verilmesi dikkat çekiyor.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDEN DAYANIKLILIK TESTİ İSTENDİ

Ancak geçici kabul tutanağında yapılan işte bir kusurun olmadığı belirtilmesine rağmen yürüyüş bandında çökmeler ve çatlaklar oluşunca kullanılan malzemeyle ilgili test yapılması gündeme geldi. Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Dekanlığına yazılı başvuruda bulunarak, Patara ören yeri yürüyüş yollarında ahşap polimer zemin döşemesi malzemesiyle yapılan imalatın kusurlu olup olmadığının anlaşılması için bir rapor hazırlanmasını talep etti.

RAPOR: ‘KULLANILAN MALZEME TSE STANDARDINI KARŞILAMIYOR’

Kurumun 7 Ocak 2021 tarihinde yapılan başvuruyu değerlendiren fakülte yönetimi, söz konusu malzemeler üzerinde TSE standartlarına göre yapılan dayanıklılık testlerinin ardından rapor hazırladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nin hazırladığı 9 Mart 2021 tarihli raporda, zemin döşemesinde kullanılan profillerde yapılan incelemede çıplak gözle görülebilen boşluklar gözlemlendiği belirtildi. Profillerin kalınlıklarının da farklı olduğu vurgulanan raporda, “Bazı deck malzemelerde et kalınlıkları ile dikme kalınlıklarının az olması ve enine kesitlerde bazı boşlukların bulunması, deck profillerin kırılma yükü bakımından TS EN 15534-4 standardını karşılayamamasının en önemli nedenidir” denildi.

‘DAYANAK AÇIKLIĞI FAZLA, KIRILMA YÜKÜ DÜŞÜK’

Döşeme sırasında dayanak açıklığının fazla uygulanmış olmasının kırılma yükünün düşük çıkmasına neden olduğu bilgisine yer verilen raporda, zemin malzemesinin döşenmesi sırasında standardın öngördüğü yükü karşılayacak bir dayanak açıklığının uygulanması gerektiği belirtildi.

PROFİL EN KESİTLERİ 3.50 İLA 6 MİLİMETRE ARASINDA DEĞİŞİYOR

Raporda yer verilen bilgilere göre Patara ören yeri ve antik tiyatronun çevresinde uygulanan yürüyüş bandı profillerinin en kesitleri de farklı çıktı. Bazı malzemelerin en kesitleri 6 milimetre, bazılarının ise 4 milimetre olduğu kaydedilen raporda, 3.50 ila 6 milimetre arasında değişen en kesitlerinde gözle görülür farkların bulunmasına dikkat çekiliyor.

 

2503950cookie-checkPatara’da 12 milyonluk ihale kapsamında yapılan yürüyüş yolu çöktü
Önceki haberKAPİTALİZM: DEMOKRASİ OYUNU
Sonraki haberAlmanlardan salgında rekor mevduat birikimi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.