Patara’da TOKİ bilmecesi

Parlamenterler agoraya, köylüler ormana!


Önce kumların arasında Amerikan anayasasının temelleri arandı, ardından dünyanın ilk demokratik meclisine ev sahipliği yaptığı iddia edildi. Şimdilerde “dünyanın en demokratik meclisi” olduğunda karar kılınan Patara’daki Likya Birliği meclisinde 2010 yılında yapılması planlanan Dünya Parlamentolar Birliği Buluşması öncesinde yapılması düşünülen projeler kafaları karıştırdı.


Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz, ilçeye bağlı Patara antik kenti içinde bulunan Gelemiş köyünde yaptığı toplantıda, sit alanı içinde bulunan köyün boşaltılarak, köyde yaşayanların TOKİ tarafından yapılacak konutlara taşınması yönündeki “hayalini” anlatıp köylülerden imza isteyince ortalık karıştı. Kaymakam Süleyman Yılmaz’ın,  TOKİ konutlarının yapılabilmesi için gerekli olan yüz imzayı 16 Ekim’e kadar istemesi tartışmalara neden oldu. Kaymakam’ın projesinin ayrıntılarından habersiz olduğunu belirten köylülerin kafası karışırken Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, girişimin köylülerin uzaklaştırılarak bölgenin ranta  kazandırılması  amacını taşıdığını iddia etti. 2010 yılında Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın ev sahipliğinde dünya parlamento başkanlarını ağırlayacak olan Patara’da yaşananlar, bölgede “ Parlamenterler agoraya, köylüler ormana” yorumlarına neden oldu. Zira proje gerçekleşirse köylüler, geçtiğimiz Temmuz’da çıkan yangında zarar gören hazineye ait ormanlık alana TOKİ  tarafından  yapılacak konutlara yerleştirilecek.


18 km’lik uzunluğuyla dünyanın en güzel plajlarından birine ev sahipliği yapan, zengin tarihi ve kültürel dokusuyla tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Kaş’a bağlı antik Patara kentinde sular durulmuyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında çıkan ve 100 hektar ormanlık alanın küle döndüğü yangında zarar gören hazine arazisine yapılması düşünülen TOKİ konutları için ortaya atılan iddialar,  yıllardır üç ayrı sit alanı içinde sıkışan köylüleri canından bezdirmiş durumda. Kimi köylüler 5 ayrı noktada birden başlayan yangının kasıtlı olarak çıkarıldığını ve bu projeyle köyün rantçılara peşkeş çekileceğini iddia ederken kimisi de Kaymakam Yılmaz’ın projesinin köyün sorunlarını çözeceğini söylüyor.


Patara, ranta kurban edilecek!


16 Ekim’de TOKİ yetkilileriyle bu konuda bir toplantı yapmaya hazırlanan Kaymakam Yılmaz,  projeyle birlikte bir çok yapı hakkında kesinleşmiş yıkım kararı bulunan köyün mezbele görünümünden kurtulacağını dile getirirken, köylüler projenin ayrıntılarını bilmediklerini ve başlarına ne geleceğinden habersiz olduklarını söylüyor.


Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın ise AKP’nin kapatılması gündemdeyken meclisten geçirilen 5793 sayılı  (Torba Yasa) yasayla birlikte TOKİ, ÖİB (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilen yetkileri anımsatarak kamu arazilerinin ranta kurban edileceğini iddia etti. Patara gibi antik kentlerin ve tarihi alanların çok değer kazandığını söyleyen Osman Aydın, AKP hükümetinin bu alanları nasıl ele geçireceğini düşündüğünü dile getirerek, “ TOKİ’ye verilen yetkilerle bir çok kentte gecekondu alanlarından,  sağlıklı  kentsel dokuya dönüşümün sağlandığı yönünde iddialar var ancak bu konuda bazı sıkıntılar da  bulunuyor. Hükümetin TOKİ projeksiyonu rant üzerine kurulu ” dedi. 


Patara’da böyle bir girişimin başlaması durumunda köylülerin yaşam alanlarından uzaklaştırılıp bölgenin ulusal ve uluslar arası ranta kazandırılacağını iddia eden Osman Aydın, daha önce Patara’nın korunması yönündeki çabalarını da anımsatarak projenin uygulama aşamasına gelmesi durumunda bu konuda her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerinin altını çizdi.


Vahim ifadeler!


 “Bir kaymakamın böyle bir projeye daha geniş bir perspektiften bakması gerekir” şeklinde konuşan Aydın, Kaymakam Yılmaz’ın yıkım kararlarını hatırlatarak köylülerden TOKİ projesine imza istemesini de eleştirerek, “bu şekildeki ifadeler kullanılmışsa çok vahim bir durum var ortada. Haklarında kesinleşmiş yıkım kararı bulunan yapıların bu güne kadar neden yıkılmadığının da geçmişe dönük araştırılması gerekir” dedi.


Kaymakam Yılmaz: “Bu proje benim hayalim!”


Bölge turizmine canlılık getireceğini iddia etiği projesinin ayrıntılarını aktaran Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Patara’da 150 civarında konut bulunduğunu ve bunların neredeyse tamamı sit alanı içerisinde kaçak yapı konumunda olduğunu söyledi.


“Bu yapılar hakkında kesinleşmiş yıkım kararları bulunuyor. Bu biçimde uygulanacak yıkım ararları içimizi acıtıyor. Yapılmasını düşündüğümüz projeyle birlikte ortaya çıkacak yapılar Likya köyü mimarisine uygun olacak. Bu şimdilik  bir hayalden ibaret. Köylülerle yaptığımız toplantıda bu hayalimizi paylaştık” diye konuştu. 


Köylülerin büyük çoğunluğunun bu projeye olumlu bakacağını düşündüğünü de belirten Yılmaz, köylülerden talep etikleri imzalarla ilgili de yüz kişiden talep gelmesi durumunda TOKİ’nin girişimde bulunacağından dolayı  projeye destek veren köylülerden imza vermelerini istediklerini dile getirdi. “Buradaki ön talepleri alıp TOKİ’ye götüreceğiz. Eğer yüz kişilik bir talep olursa proje uygulamaya konulacak. Projeye bugün başlanması durumunda bir buçuk yıl gibi bir sürede bitirilecek” diyen kaymakam Yılmaz, bu girişimin 2010 yılında Patara’da yapılması planlanan Dünya Parlamentolar Birliği toplantısıyla bir ilgisinin bulunup bulunmadığı yönündeki sorumuzu, söz konusu toplantıya katılacak  parlamento başkanlarının  birçoğunun helikopterlerle Patara’ya ulaşacağını anımsatarak, “bu çirkin yapıları bu şekilde göstermek istemeyiz” şeklinde yanıtladı. Yılmaz, uzun süredir Patara kazılarını yürüten bilim ekibinin de bu projeye olumlu baktığını belirtti.


Önce cami yıkılacak söylentisi!


Patara köylüleri bilmece gibi ortaya atılan TOKİ projesinin ayrıntılarını öğrenmeye çalışırken, geçtiğimiz Mayıs ayında Patara’nın en büyük otellerinden birini kiralayarak bölgenin ilk tesettür oteli olan İlay Patara’yı hizmete açan Ankara  merkezli  İlaytur’un sahibi İlhami Sungur’un “köyde ilk önce camiyi yıkacağız, çok çirkin bir görünümü var” şeklindeki açıklamaları kafaları iyice karıştırdı.


Sungur’un AKP milletvekili Burhan Kuzu’nun yakın akrabası olduğu ve Burhan Kuzu’nun geçtiğimiz hafta Patara’ya gelerek hem tatil hem de incelemelerde bulunduğu öğrenildi.


Söylentilerden bunalan Patara köylüleri, bir an önce bu  iddiaların açıklığa kavuşmasını ve köyleriyle ilgili belirsizliğin son bulmasını istiyorlar.


FOTOĞRAF: TOKİ için düşünülen alan ve Kaş Kaymakamı Süleyman Yılmaz

1068010cookie-checkPatara’da TOKİ bilmecesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.