Patavatsız ‘sanatçı’ya takipsizlik

Bakırköy Başsavcılığı, bir televizyon programında, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, esir 10 Rum askerini öldürdüğünü söyleyen Sanatçı Atilla Olgaç hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kararda, Genelkurmay Başkanlığı’nın “harp arşivleri” de etkili oldu. Kurtlar Vadisi dizisinin “Kılıç”ı Atilla Olgaç, katıldığı bir televizyon programında 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında esir olan 10 Rum askerini öldürdüğünü, bu tür şeylerin savaş sırasında olabildiğini, bundan dolayı da vicdan azabı duyduğunu söylemişti. Türkiye ile Yunanistan arasında diplomatik soruna da neden olan bu sözler üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na çok sayıda ihbar ve şikayet geldi.

Bakırköy Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmayı son günlerde Sanatçı Hülya Avşar hakkında “Kürt açılımı” na ilişkin sözleri nedeniyle soruşturma başlatan ve ardından emekliliğini isteyen Savcı Ali Çakır yürüttü. Savcı Çakır, mesleğinin son günlerinde Olgaç hakkındaki soruşturmasını tamamladı. Savcı Çakır, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Alınan bilgiye göre savcılık soruşturma aşamasında, Olgaç’ın sözlerinin yer aldığı TV programı kayıtlarını inceledikten sonra Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak, iddiaları sordu.

Genelkurmay Başkanlığı, “harp arşivleri”ne dayanarak Olgaç’ın 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında cephe gerisinde görev yaptığını, etkin bir şekilde harekata katılmadığını, arşivlerde de Rum askerlerinin esir alındığını gösteren bir kayıt bulunmadığını bildirdi. Savcı Çakır bunun üzerine halen Ergenekon davasında yargılanan Yalçın Küçük’ün tanık sıfatıyla ifadesine başvurdu. Küçük ifadesinde, askerlik sırasında Olgaç’ın komutanı olduğunu, kendisinin ürkek bir kişiliğe sahip olduğunu, zaten sıcak çatışmaya da girmediğini, cephe gerisinde görev yaptığını aktardı.

BİLİRKİŞİ: SORUMLULUĞU YOK

Takipsizlik kararındaki bilgilere göre, Genelkurmay’ın kayıtları ve Küçük’ün ifadesiyle de yetinmeyen Savcı Çakır, elindeki bilgi ve belgelerin uluslararası savaş hukuku açısından incelenmesi için bilirkişi görevlendirdi.

Galatasaray Üniversitesi’nden iki profesör tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, Olgaç’ın sözleri doğru olsa bile Türkiye’nin uluslar arası savaş hukuku açısından sorumluluğu bulunmadığı, bu nedenle Olgaç’ın savaş suçluları mahkemesinde yargılanmasının söz konusu olamayacağı kaydedildi.

Savcı Çakır, Olgaç’ın daha sonra “senaryoydu” şeklindeki sözlerini de değerlendirerek Olgaç hakkında takipsizlik kararı verdi. Olgaç hakkında Kıbrıs Rum Yönetimi Başsavcılığı da soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturmanın halen devam ettiği biliniyor

Ersan ATAR/Sabah

1219790cookie-checkPatavatsız ‘sanatçı’ya takipsizlik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.