Patronlar eklektik olmayan Anayasa istedi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) açıklamasında, derneğin, Türkiye’nin demokrasi açığı bulunduğunu uzun süredir dile getirdiği hatırlatılarak, demokrasi açığının giderilmesi için bir demokratikleşme paketi çerçevesinde yeni bir Anayasa yapılması, seçim ve siyasi partiler reformları gerçekleştirilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Yeni Anayasa birey odaklı olmalı, hiçbir ayrıcalığa yer vermemeli, kuvvetler ayrılığı ilkesinin geçerli olduğu çoğulcu parlamenter demokrasiyi esas almalıdır. Çağdaş ve bütünlüklü bir Anayasa reformunun olmazsa olmaz ön şartı, seçim sistemi ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişikliklerdir. İvedilikle ülke barajının düşürülmesi ve ön seçimin zorunlu olması yönünde bir değişiklik yapılmalı, 2011 seçimlerine anti-demokratik siyasi partiler yasası ve çağdaş demokrasilerde örneği bulunmayan yüksek baraj ile kesinlikle gidilmemelidir” değerlendirmesi yapıldı.

TÜSİAD açıklamasında, “Anayasa tümüyle yenilenmelidir, gündemdeki Anayasa paketinin içeriğinde temel sorunlar vardır ve demokrasi açığını kapatmaktan uzaktır” denildi.

Eşzamanlı olarak, tüm partilerin bugünden itibaren yeni Anayasa yapımı ve içeriği ile ilgili önerileriyle reform sürecine katkı sağlamaları gerektiğine işaret edilen açıklamada, “Ancak şu an gündemde olan kısmi Anayasa değişiklik paketi, hazırlanışı açısından en azından parlamentoda sağlanmış bir uzlaşmaya dayanmamaktadır. Uzlaşmaya dayanmayan bir Anayasa paketi, ileride yeni Anayasa yapma sürecini de zorlaştıracaktır. Anayasa paketinin hazırlık sürecinde iktidar partisinden uzlaşmacı bir tavır beklediğimiz kadar, muhalefet de somut değişiklik önerileriyle tartışmaya derinlik kazandırmalıdır” görüşü dile getirildi.

ANAYASA MAHKEMESİNİN KONTROL YETENEĞİNİ YOK EDER

TÜSİAD’ın açıklamasında şunlar söylendi:

”Anayasa paketinin temel hak ve özgürlükler, askeri yargı, YAŞ ve HSYK kararlarına ve bazı disiplin cezalarına karşı yargı yolunun açılması, pozitif ayrımcılık ve geçici 15. maddenin kaldırılması gibi düzenlemeleri olumludur. Ancak Anayasa paketinin diğer önerileriyle, kuvvetler ayrılığını ve yargı bağımsızlığını zedelemesi olumlu değişiklikleri gölgelemektedir. Anayasa paketinin öngördüğü Anayasa Mahkemesi kompozisyonunda 19 üyenin 16’sının Cumhurbaşkanı tarafından seçilmesi, üstelik bunun 7’sinin Cumhurbaşkanı tarafından re’sen atanması, yürütmenin yargı üzerindeki etkisini artıracaktır. Parlamento tarafından seçilecek 3 üyeyle birlikte yasama ve yürütme, yüksek mahkemenin tamamını atamış olacaktır. Yasamanın yürütmenin ağır etkisi altında olduğu varsayımı, söz konusu 3 üyenin seçiminin de yürütme etkisine açık olacağını düşündürmektedir.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle artacak olan siyasi kimliği de eklendiğinde, pakette öngörülen seçme-atama mekanizması, Cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamento çoğunluğu aynı siyasi partiden olduğunda Anayasa Mahkemesinin denge ve kontrol yeteneğini yok edecektir.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin belirlenmesi yetkisi Cumhurbaşkanı, yüksek yargı, parlamento ve üniversiteler arasında paylaştırılmalı, çoğunluk üye yüksek yargı tarafından seçilmelidir. Parlamento tarafından üye seçilirken nitelikli çoğunluk aranması şart olmalıdır.”

BOYNER: BAZI NOKTALARDA GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ VAR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneğini ziyaret ederek, anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi ve TÜSİAD’ın konuya ilişkin düşüncelerini aldı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Yönetim Kurulu üyeleriyle basına kapalı olarak yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Ümit Boyner, toplantıda anayasa değişikliği paketini birlikte istişare etme imkanı buldukların söyledi.

Boyner, ”Temel hak ve özgürlükler konusunda çok noktada aynı yerde olmamıza rağmen paketin bazı noktalarında, bizim için çok önemli noktalarında, özellikle kuvvetler ayrılığı konusunda görüş ayrılıklarımız var. Bu konudaki fikirlerimizi de kendilerine ilettik” dedi.

1238280cookie-checkPatronlar eklektik olmayan Anayasa istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.