Pelikan Osman

Pelikan Osman’ı 2006 yazında Marmara Adası’nda tanımıştım. Bir akşam üstü sahilde yürüyüş yaparken karşıma çıktı. O da akşam yürüyüşüne çıkmıştı. Benden farkı, o star edasıyla yürüyordu. İnsanların sevgi, hayranlık, şaşkınlık gibi ilgilerine, durup karşılık veriyor, gözleriyle adeta onları selamlıyordu.


Şaşkın bir şekilde ona bakakaldım. Bir yandan da çevremdekilere bu pelikanın neyin nesi olduğunu soruyordum. “Bizim Osman” dediler. Osman, Marmara Adası’nın sıradan bir sakini gibiydi. Limanda yatıp kalkıyor, zaman zaman kısa uçuşlar yapıyor, zaman zaman da yürüyüşe çıkıyordu.


Adalılar Osman’ın öyküsünü şöyle anlattılar: “Geçen sonbaharda bir sabah kalktık baktık ki, sahilde yaralı iki pelikan var. İkisi de uçamıyordu. Kardeş olduklarını sanıyoruz. Diğeri dişiydi. Dişi olan çok yaşamadı. Erkek olanı tedavi ettik, yaşattık. Yabani bir kuş olmasına rağmen çok çabuk insana alıştı. Adını Osman koyduk. İsmine de alıştı. Fazla uçamadığı için adayı terk edemedi ve limanda yaşamaya devam etti. O gün bugün balıkçılar her balık dönüşü Osman için de balık getiriyor. Osman kasa kasa balık yiyor. Ekmek yediği de oluyor. Ne bulursa onu yiyor anlayacağınız.”


Adada kaldığım bir hafta boyunca Pelikan Osman’la sık sık karşılaştım. Bazen havadan, bazen karadan kendini bize gösteriyordu.


***


2006’nın ekim ayında Pelikan Osman bu kez medyadan bize kendini gösterdi. Onu gazetelerde, televizyonlarda görünce, çok mutlu olmuştum. İşişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun da katıldığı Marmara Adası’ndaki polis merkezinin açılışında protokol şovu yapmış Pelikan Osman. Kalabalığın arasından yürüyerek protokole kadar gelmiş, konuşmaları alkışlayanlara kanatlarını çırparak eşlik etmiş.


***


2007 yazında Marmara Adası’na gittiğimde, ilk işim Pelikan Osman’ı sormak oldu. Gitmişti. Adayı terk edip Erdek’e göç etmişti. Anlatılanlara inanamamıştım.


Bir gün Pelikan Osman, Marmara Adası’ndan her gün kalkan arabalı vapura binmiş ve Erdek’e gitmiş. Erdek meydanını ve sahil kesimini kendine yeni mekan edinmiş.
 
Anlayacağınız Marmara Adası dar gelmiş Osman’a. Uçamadığı için gidemediği başka diyarlara olan merakı ağır basmış ve limandan kalkan arabalı vapurun güvertesine konup, Erdek’te almış soluğu.


Bunu öğrenir öğrenmez, bende Pelikan Osman’ın bindiği arabalı vapura atladım ve soluğu Erdek’te aldım. Osman’ı sordum. “İskelededir” dediler. Gerçekten de oradaydı. Balıkçı teknelerinin dibinde bir ağın üzerinde uyuyordu. Yanına yaklaştım, kalkmadı, sadece gözleriyle takip etti beni. Başını, kanatlarını okşadım. “Seni görmeden gidemedim Osman” dedim. “Burada olduğunu söylediler, bak buraya kadar geldim.” Yerinden kalkmadan dinledi beni. “Seneye görüşmek üzere” deyip ayrıldım yanından.


***


Osman’ı seneye göremeyebilirim. Çünkü kankasıyla beraber kaybolmuş. 21 Aralık’ta Radikal’de yayınlanan bir habere göre, Pelikan Osman ile aynı kaptan beslenecek kadar iyi arkadaş olduğu köpekten iki aydır haber alınamıyormuş. Gün boyu sokaklarda, balıkçı teknelerinin arasında dolaşan ikilinin yokluğu balıkçıları üzmüş. İki ahbap çavuşun günlük ‘kayıntı’larını almak üzere sık sık uğradığı balıkçılardan Abdurrahman Zambak, “Sanıyorum köpeği zehirleyerek telef ettiler. Arkadaşını bulamayan Pelikan Osman ise üzüntüden göç etmiş olabilir” demiş.


Bir başka habere göre ise, bir süredir Pelikan Osman’ı göremeyen Erdekliler onu aramaya başlamışlar ve uzun süren aramalar sonrasında Pelikan Osman’ın limanda bulunan bir teknenin pervanesine takılarak öldüğünü öğrenmişler.


Ben öldüğüne inanmak istemiyorum. Onun bir başka sahil beldesine göç etmiş olduğuna ve çok yakında kendini bize göstereceğine inanmak istiyorum.


***


Biliyor musunuz onun en yakın arkadaşı bir sokak köpeğiymiş. Bütün gün beraber dolaşıyor, beraber yemek yeyip, beraber uyuyorlarmış. Hatta bu arkadaşlığı kıskanan diğer sokak köpekleri, bir gün Pelikan Osman’a saldırmış ve onun ağır şekilde yaralamış. Özel bir poliklinikte tedavi ettirilen Osman’a kuduz aşısı yapılmış ve ısırılan yerlerine dikiş atılmış.


Osman’ın başına gelenler bu kadarla da kalmamış… Bir gün sahilde dolaşırken üç kişi tarafından bir otomobilin bagajına konularak kaçırılmak istenmiş zavallı Pelikan Osman. Trafik kontrolü sırasında otomobilin içindeki şahısların hareketlerinden şüphelenen jandarma, arabanın bagajını açtığında Osman’ı iple bağlanmış olarak bulmuş.


Pelikan Osman’ın kısacık hayatı tıpkı bir film gibi değil mi? Bazıları hayatının roman olduğunu söyler ya, Pelikan Osman’ın hayatı işte onlardan.


 

669280cookie-checkPelikan Osman

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.