Peşmergelerin tuttuğu 3 Türk için acil eylem

UAÖ-T’nin internet sitesinde; 22 Haziran günü Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Metin Demir (38), Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi ve gazeteci Mustafa Eğilli (38) ve Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi Hasip Yokuş’un Zakho bölgesinin yakınında bulunan Türk-Irak Habur/İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda yetkililer tarafından gözaltına alındıktan sonra tecrit gözaltısında tutulduklarına inanıldığı belirtildi.


ARAMAYA GİDENLER DE KAYIP


UAÖ-T’nin internet sitesinde şöyle denildi:


“Özgür-Der Diyarbakır şubesi Yönetim Kurulu üyesi, evli ve üç çocuk sahibi olan Metin Demir bildirildiğine göre, Kürt Bölgesel Hükümeti güvenlik gücü Peşmergeler tarafından 1 Haziran’dan bu yana gözaltında tutulmaktadır. Metin Demir kendisini sınır kapısından geçerken Peşmergeler tarafından götürülen Özgür-Der üyesi olan iki kişi ile birlikte seyahat ediyordu. Metin Demir ile ilgili araştırmayı yürüten Iraklı avukatlar ailesi adına 7 Haziran 2006’da sınırı geçtiği yerdeki Dohuk hükümetinin güvenlik güçler ile Metin Demir’in bulunduğu yerde görüşmüşlerdir. Metin Demir’in gözaltında bulunduğunu inkar etmişler ve Metin Demir’in nerede olduğu bilinmemektedir.”


UAÖ-T, kayıp Demir’i aramaya giden iki Türk’ten de haber alınamadığını şöyle aktardı:


“12 Haziran’da gazeteci ve Özgür-Der Yönetim Kurulu üyesi olan Mustafa Egilli ve Özgür-Der üyesi olan Hasip Yokuş, Metin Demir’in nerede olduğunu araştırmak maacıyla Kuzey Irak’a giriş yapmışlardır. 18 Haziran 2006’da yaklaşık 23:30’da Türkiye’deki arkadaşlarına Habur sınır kapısını geçiyor olduklarını ve en yakın zamanda Türkiye’ye dönmeyi umduklarını bildirmişlerdir. Bununla birlikte, arkadaşları ve akrabaları bu telefon konuşmasından bu yana onlardan haber alamamıştır ve şu anda Kuzey Irak’taki yetkililer tarafından tutulduklarına inanmaktadırlar…”


ACİL EYLEM?


Uluslararası Af Örgütü, hedeflerine ulaşmak için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Bunların en etkililerinden biri de ‘Acil Eylem’dir. Bu yöntemin amacı insan hakları ihlallerine çabuk ve etkili bir biçimde karşılık vererek, daha fazla ihlalin yapılmasını engellemeye çalışmaktır. Acil Eylem tekniği kavramı ilk olarak 1972’de, Brezilya’daki askeri rejim tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine bir tepki olarak geliştirilmiştir.


UYGULAMASI


Kısaca Acil Eylem, yaşama hakları ya da ruhsal ve fiziksel bütünlükleri tehdit altında olan kişiler için uygulanan bir kampanya tekniğidir.


– Acil Eylem, işkence görmekte olan ya da işkence tehdidi altında bulunan, ivedi tıbbi yardıma gereksinimi olan ve yargılanması ‘oldu-bitti’ye getirilen tutuklu ve hükümlüler için uygulanır.
– Siyasi tutukluların, adil olmayan bir yargılama sürecinin kritik bir aşamasında mağdur olmaları söz konusu olduğunda uygulanır.
– “Kayıp” edilen ya da ölüm tehditi altında bulunan kişilerin hayatta kalmalarını sağlamak için uygulanır.
– Terk etmek zorunda kaldıkları ülkeye zorla geri gönderilme tehlikesi altındaki mültecilerin UAÖ’nün çalışma alanına giren hak ihlallerine maruz kalmaları söz konusu olduğunda uygulanır.


NASIL UYGULANIR?


Hız yaşamsal önem taşır. Acil Eylemlerin işe yaraması dünya çapındaki gönüllülerin bir an önce harekete geçmelerine bağlıdır. Acil Eylem vakalarında her saniye önem taşır. UAÖ Uluslararası Sekreterliği, bölge birimleriyle eşgüdüm içinde acil yardım çağrılarının dünyadaki binlerce gönüllüye ulaşmasını sağlar. Gönüllüler de ilgili hükümete olabildiğince hızlı bir biçimde (ekspres ya da hava yolu ile) mektup, teleks, faks, telgraf ve elektronik posta yollarlar.


HANGİ BİLGİLER AKTARILIR?


Her Acil Eylem çağrısı kendi başına bir kampanya niteliği taşır. Acil yardım çağrısı için gereksinim duyacağınız bütün bilgiler bu çağrıda yer alır. Yayımlanan çağrılar yaşamı risk altındaki kişilere ilişkin ayrıntılı bilgi (kişisel bilgi, ülkenin toplumsal-siyasi durumuna ilişkin bilgi, başvurularda dikkat edilmesi gereken noktalar, isimler, başlıklar, adresler ile ilgili yerlerin posta, teleks, faks, telgraf ve e-posta bilgileri) içerir. Bu belgede insan hakları ihlaline ilişkin var olan endişenin ne yönde olduğu da belirtilir (“işkence tehlikesi”, “ölüm cezası” gibi).


Acil Eylem ağının Lesotho’dan Kore, Kosta Rika ve Faroe Adaları’na kadar geniş bir yelpazedeki 80 ülkede, yüzbinin üzerinde destekçisi vardır.


ACİL EYLEMLER ETKİLİDİR!


Ele alınan vakaların üçte birinden fazlasında bir iyileşme kaydedilmiştir. Ölüm cezaları hafifletilmiş, “kayıplar” ortaya çıkmış, gözaltına alınan kişilerin gözaltına alındıkları kabul edilmiş, tutuklular salıverilmiş ve sağlığında önemli bozulmalar görülen tutuklu ve hükümlülere tıbbi bakım sağlanmıştır.


Liberyalı, öğrenci aktivist Ezeikel Pajibo şöyle diyor:


“Af Örgütü’nün ve diğer insan hakları gruplarının başlattığı uluslararası bir mektup kampanyası sonucu cezaevi gardiyanlarının bize olan tutumları değişti. Devlet Başkanı’na yazılmış mektupların fotokopileri bize de gönderiliyordu ve cezaevinde bunları okudum. O zaman yeni bir duygu yaşamaya başladım; bir dayanışma, uluslararası dayanışma duygusu.”


Sri Lankalı avukat Prins Gunasekara da şunları söylüyor:


“Ben, Acil Eylem’in hayat kurtarmakta etkili bir yöntem olduğunun canlı bir kanıtıyım. Acil Eylemler sayesinde bugün buradayım.”


________________


* UAÖ-T’nün, Irak’ta kayıp Türkler için 23 Haziran günü yaptığı acil eylem çağrısına katılmak için lütfen tıklayınız

1031390cookie-checkPeşmergelerin tuttuğu 3 Türk için acil eylem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.