Pera Müzesi’nde Camaltı Devr-i Alem

Sergide Neveser Aksoy’un Fransa, Tunus, Hindistan, Endonezya, Çin, Avusturya, İran, Suriye, Türkiye, Romanya, Mali, Peru, Japonya, Tayland, Brezilya, Senegal gibi ülkelerden 25 yılda oluşturduğu camaltı resim koleksiyonundan 160 parça yapıtın yanısıra, Suna ve İnan Kıraç, Sinan Genim ve Ömer Bortaçina’nın koleksiyonundan Türk camaltı resimler de izlenebilecek.

Sanatçı, Türk camaltı resimleri üzerine ilk bilimsel arastırmayı 1981’de Sorbonne Üniversitesi’nde master tezi olarak yapmıştı.

Türk camaltı resimleri üzerine Paris’te Sorbonne Üniversitesinde mastır tezi gerçekleştiren ressam ve koleksiyoncu Aksoy Camaltında Devr-i Alem’i şöyle anlattı:

“Geçmişi çok eski çağlara kadar uzanan bir teknik olan cam levhanın arka yüzeyine yapılan camaltı resimler, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye’de de üzerine çok az araştırma yapılmış, örneklerinin ender görüldüğü, bugün unutulmaya yüz tutmuş bir sanat dalı.

Konuları çoğunlukla dinî olan bu resimlerin insanı nazara ve bazı afetlere karşı koruduğuna, bereket ve bolluk getirdiklerine inanılıyordu. Bu inanç sadece Türkiye’de değil, dünyanın diğer ülkelerinde de geçerliydi.

Toplumun kültürü ve gelenekleri doğrultusunda, onun inanç ve duygularına hitap eden bu resimleri, genelde resim eğitimi görmemiş halk sanatçıları yapıyordu. Bu sanatçılar çoğu zaman daha önce yapılmış eserlerden, ya da baskı resimlerden yararlandıkları için birbirlerine benzer örneklere rastlansa bile, çoğu zaman kendi iç dünyalarını yansıtan renk ve motifleri kullanıyorlardı. Ama 20. yüzyılda ucuza mal edilen renkli baskı resimler, camaltı resim sanatını krize sokmuş, eski değerini kaybetmesine sebep olmuştur.”

Pera Müzesi
Meşrutiyet Caddesi, No: 141
Tepebaşı-Beyoğlu/İstanbul
Tel.: 0212 334 99 00 

FOTOĞRAF:Türk ressam Neveser Aksoy ve İnan Kıraç

1118080cookie-checkPera Müzesi’nde Camaltı Devr-i Alem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.