Peres ve Abbas Ankara’ya geliyor

Bu ziyaretler sırasında, Batı Şeria’da Ankara Forumu’nun çabaları doğrultusunda planlanan sanayi bölgesi projesi mutabakat zaptının da Gül, Peres ve Abbas tarafından ortaklaşa imzalaması öngörülüyor.


İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 11-13 kasım tarihlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret edecek. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Annapolis zirvesi öncesi 12-13 kasımda, yine Gül’ün resmi konuğu olarak Türkiye’de olacak.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uzun bir süredir Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin öncülüğünde, Türk, İsrail ve Filistinli iş adamlarını birçok kez buluşturan Ankara Forumu’nun gerçekleştirmeyi öngördüğü Batı Şeria’daki organize sanayi bölgesinin temelini oluşturacak Ortak Mutabakat Zaptına Ankara’da ortaklaşa imza koyacak.


Mutabakat Zaptı, her 3 ülkenin iş adamlarınca, Batı Şeria’nın Tulkarem kentinde ortak sanayi bölgesi kurulmasını öngörüyor.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in 11 kasım pazar akşamı Türkiye’de olması bekleniyor. Peres, Türkiye’deki resmi temaslarını 12-13 kasımda yapacak.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da 12 kasım pazartesi akşamı Türkiye’ye gidecek. Böylece, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 13 kasım salı günü, İsrail ve Filistinli konuklarını bir arada ağırlayacak ve taraflar, barış için ekonomik işbirliği projesinin temellerini Ankara’da atmış olacak.
Ekim ayı başında bölgeyi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ziyaretlerinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türkiye davetini iletmiş, her iki lider de bu daveti olumlu karşılayarak, bir an önce bu davete icap edeceklerini belirtmişlerdi.


Ankara Forumu’nun kuruluşunda, Gazze Şeridi ile İsrail sınırındaki Erez sanayi bölgesinin yeniden canlandırılması projesiyle başlayan çalışmalar, Gazze Şeridi’ndeki iç çatışmalar nedeniyle Batı Şeria’daki sanayi bölgelerine kaydırılmıştı.


 

1049810cookie-checkPeres ve Abbas Ankara’ya geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.