Petrol boru hattında rüya gerçekleşiyor

Sengeçal terminalindeki törene Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili’i de katılacak. 

BTC hattından petrol akışının ise güzergahtaki ülkelerde boru hattına dönük yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, 6 ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Bir başka deyişle petrol, 6 ay içinde aşama aşama devreye girecek boru hattıyla, bitiş noktası olan Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne ulaşacak. 

Hazar Denizi’nin soğuk suları altında yatan zengin hidrokarbon (petrol+doğalgaz) rezervlerinin, uluslararası enerji piyasalarına ulaştırılmasını sağlayacak BTC hattının uzunluğu, toplam 1,774 kilometreyi buluyor. 

Boru hattının 440 kilometrelik bölümü Azerbaycan’dan, 260 kilometresi Gürcistan’dan geçiyor. Projenin Türkiye kesimi ise 1,074 kilometreden oluşuyor. 

Bitiş noktası Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde olan proje, Türkiye’nin ”dünyanın enerji koridoru” olma iddiası ile stratejik konumunu güçlendirecek. Bu proje ile hem ekonomik açıdan uygun, hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemi kurulmuş olacak.

Başta Azeri petrolü olmak üzere, bölgede üretilecek yıllık yaklaşık 50 milyon ton ham petrolün, Ceyhan’da inşa edilecek deniz terminali ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor.

FOTOĞRAF: Azerbaycan’da petrol boru hattı döşenme töreni

1106990cookie-checkPetrol boru hattında rüya gerçekleşiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.