Petrol devlerine büyük gözaltı

Komisyon Başkanı Graeme Samuel, petrol şirketlerinin benzin fiyatlarından haksız kazanç elde ettiğini, bu şirketlerin yüksek fiyat uygulayarak enflasyon ve faiz oranlarının artmasına neden olmak yoluyla ulusal ekonomiye zarar verdiklerini söyledi.

ACCC uzmanları geçen hafta Avustralia Day dolayısıyla uzun hafta sonu tatiline giren Sydney’de, petrol şirketlerinin uluslararası pazarda düşen petrol fiyatını iç pazara yansıtmadığı ve litre başına 5 cent daha pahalı benzin satarak tatile çıkmaya hazırlanan Sydneylileri soyduğu belirledi.

Petrol şirketlerinin, Avustralya’da benzinin fiyatını belirlediğini ileri sürdüğü Singapur Mogas 95 ile Avustralya’daki benzin satış istasyonları arasındaki fiyat farkının “uçurum” olduğunu ortaya çıktı.

ACCC Başkanı Graeme Samuel, şirketlerin bu soyguncu tutumu karşısında sabrının taştığını, Caltex, BP, Shell ve Mobil Genel Müdürlerini arayarak kişisel olarak açıklama istediğini söyledi. Samuel, “Şirkerler konunun hassasiyetini anlamıyor. Araç sahiplerine borçlandıklarını görmemezlikten geliyorlar. Bu durum karşısında sabrımız kalmadı” diye konuştu. Petrol şirketlerinin fiyatlama yönteminin ulusun geleceğini ve enflasyonu tehdit ettiğini kaydeden Samuel, “Benzini fiyatlama yöntemi enflasyon artışına ve ekonomik istikrarsızlığa katkı yapıyor” dedi.

“Petrol devlerine karşı dişleri sökülmüş kaplan” olarak tanımlanan Samuel’in devlere karşı çıkışını federal hükümet de destekliyor.

Hükümet petrol şirketlerini uyararak ACCC’nin haksız kazanç uygulamalarına karşı sessiz kalmayacağını ilan etti. Federal Rekabet Bakanı Chris Bowen, ACCC’nin petrol sektöründe şeffaflığı sağlamak için yeni yetkilerle donatıldığını kaydetti.

Bakan Bowen, “Petrol şirketleri sakın hayal kurmasın. ACCC gewreken her şeyi yapacak ve federal hükümet bu kurumu destekleyecektir” dedi.

1165800cookie-checkPetrol devlerine büyük gözaltı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.