Petrol fiyatları artışı BP’ye yaradı

Uluslararası piyasalarda artan petrol fiyatlarının yansıması olarak, yılın ilk çeyreğinde BP’nin kârı yaklaşık yüzde 29 artarak beş buçuk milyar dolara ulaştı.

KAZANÇ RUSYA’DANMIŞ

BP yetkilileri, diğer Batılı şirketlerin açıklamalarının aksine, Rusya’daki çalışmalarında büyük başarı elde ettiklerini duyurdu. BP’nin elde ettiği kâr, uzmanların beklentilerinin üzerinde oldu.

Uluslararası piyasalarda artan fiyatlar, BP’nin satış fiyatlarının, bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 27 daha yüksek olmasını da beraberinde getirdi.

BP Yönetim Kurulu Başkanı Lord Browne, yaptığı açıklamada, 2005 yılı sonuna kadar petrole olan talebin artarak devam edeceğini söyledi. Lord Browne, iki yıl önce Rusya’da yaptıkları beş milyar dolarlık bir yatırımdan iki milyar dolar kazanç elde ettiklerini de belirtti.

Yabancı bir şirketin Rusya’da yaptığı en büyük yatırım miktarı olan bu para, Rus petrol şirketi TNK ile bir ortaklık kurulmasına harcandı. Bu yılın başında, ortak şirketten bir milyar dolar vergi ödemesi istendi ancak bu vergi borcunun başlıca sorumlusunun şirketin Rus ortağı olduğu belirtiliyor.

BP Yönetim Kurulu Başkanı Lord Browne, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’le çok yararlı bir toplantı yaptığını açıkladı ve BP’nin Rusya ortaklığının istedikleri şekilde devam ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE BENZİNE ZAM

Benzinin rafineri çıkış fiyatı bugünden geçerli olmak üzere artırıldı. Rafineri çıkışındaki artışın, pompa fiyatlarına, yüzde 1.9 oranında yansıması bekleniyor.

Çıplak rafineri çıkış fiyatları süper ve kurşunsuz benzinde yüzde 6.8 oranında artırıldı.
Söz konusu artış, dağıtım şirketlerine vergili rafineri çıkışında yaklaşık 1.9 oranında yansıyacak. Dağıtım şirketlerinin buna paralel olarak yeni satış fiyatlarını açıklamaları bekleniyor. 

1104560cookie-checkPetrol fiyatları artışı BP’ye yaradı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.