Petrol yerine ot ve çöpten biyoyakıt

Gelişmiş ülkeler petrole olan bağımlılığı azaltmak için yıllardır biyoyakıt üzerinde çalışıyor. Ancak bu yıl gıda fiyatlarında yaşanan rekor artışlar, biyakıt üretimine de gölge düşürdü. Bilimadamları şimdi yeni nesil biyoyakıtlar üzerine çalışıyor.

Mevcut biyoyakıtlar, çoğunlukla mısır, yemeklik yağ ve diğer yağlı tohumlardan elde ediliyor. Bu da gıdaya ayrılan tarım ürünlerinin azalması, fiyatların yükselmesi anlamına geliyor.

Mısır fiyatlarındaki artış üç yıl içinde üç katı geçti. Buğday ve pirinç fiyatları iki kat arttı.

Bugünlerde üniversitelerden araştırma laboratuvarlarına, büyük şirketlere kadar çok sayıda kurum ikinci nesil biyoyakıt için yapılan araştırmalara milyonlarca dolar aktarıyor.

Araştırmaların yoğunlaştığı ülke ise Hollanda. Yeni biyoyakıtın şeker, mısır gibi tarım ürünlerinden ziyade, yol kenarında yetişen otlar, dökülen yapraklardan, çöplerden elde edilmesi planlanıyor.

Ancak araştırmalar henüz piyasaya sürülebilecek maliyette bir ürün ortaya çıkarmadı. Mısırdan elde edilen etanolün maliyeti galon başına bir dolarken, atıklardan üretilen metanolün galonu 5 ila 6 dolar.

Zira fermantasyon için atıklara önce enzim enjekte edilerek şekerleşmesi sağlanıyor, ardından etanol elde ediliyor.

Ancak Hollandalı bilimadamları, bu atıkları elde etmek için az emek harcandığını, gübre kullanılmadığını, ilaçlama yapmak zorunda kalınmadığını belirterek, geleceğin yeni nesil biyoyakıtlarda olacağı görüşünü savunuyor.

1187370cookie-checkPetrol yerine ot ve çöpten biyoyakıt

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.