Pfizer ve BionTech aşısını çocuklarda deneyecek

ABD’li ilaç şirketi Pfizer Alman biyoteknoloji şirketi BionTech ile geliştirdiği corona virüs aşısını 12 ve 12 yaş üstü çocuklarda deneyeceğini ve ailelerden çocuklarını testlere kaydetme konusunda yoğun bir ilgi gördüğünü açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, dünyada yarım milyondan fazla çocuğun Covid-19’a yakalandığı ve semptom göstermeseler bile virüsü çevrelerine bulaştırdığı aktarıldı. Bununla birlikte, corona virüsün bazı çocuklarda ölüme neden olabileceği ve pandemiyi kontrol altına almak için aşılanmanın kritik olduğu ifade edildi.

ABD’li ilaç devi Pfizer, Alman BionTech ile geliştirdiği corona virüs aşısını 12 yaş ve üstü çocuklarda test etmeye başlamayı planladığını ve ebeveynlerin çocuklarını kaydettirmeye ilgi duyduklarını açıkladı. Böylece, ABD’deki çocukları da içeren ilk corona virüs aşı denemesi gerçekleşecek.

Aşı Araştırma Merkezi direktörü Dr. Robert Frenck, Cincinnati Çocuk Hastanesi’ndeki bir ekibin bu hafta 16 ve 17 yaşlarındaki gençleri aşılamaya başlayacağını ve daha sonra 12 ile 15 yaş arasındaki çocukların klinik deneylere dahil olacağını söyledi.

FDA ONAYLADI
Şirket, internet sitesinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) 12 yaşındaki çocukları denemeye kaydettirmek için onay aldığını doğruladı.

CORONA VİRÜS ÇOCUKLARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Dünya genelinde yarım milyondan fazla çocuğa Covid-19 teşhisi konulduğunu belirten Frenck, “Ergenler ve çocuklarda kullanılabilecek etkin bir aşının yeni tip corona virüs pandemisini kontrol altına almak için kritik olduğunu düşünüyoruz. Hatırlanması gereken önemli şeylerden biri, Covid-19’a enfekte olan çocuklar için ölüm oranının yaşlı yetişkinlere göre daha düşük olmasına rağmen sıfır olmamasıdır. Çocuklarda var olmayan bir enfeksiyon değil. Çocuklar bu nedenle ciddi bir hastalık geliştirebilir ya da ölebilir” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR VİRÜSÜ SAVUNMASIZ DURUMDAKİ İNSANLARA BULAŞTIRIYOR
Bununla birlikte, “Çocuklar semptom göstermeseler bile virüsü ebeynlerine, sağlık çalışanlarına ve savunmasız durumdaki diğer insanlara virüsü yayabilirler” diyen Frenck, çocukların, multisistem enflamatuar sendrom veya MIS-C adı verilen nadir görülen ciddi bir yan etki geliştirebileceği konusunda uyardı.

ENFEKTE ÇOCUK SAYISI RESMİ VERİLERİN GÖSTERDİĞİNDEN DAHA FAZLA
Frenck ayrıca, resmi verilerin gösterdiğinden daha fazla çocuğun corona virüs ile enfekte olduğunu söyleyerek, “Sanırım, yeterince hastalanmadıkları için enfekte olan çocukların sayısını tespit edemiyoruz. İnsanlar genel olarak hafif bir öksürüğe ve burun akıntısına sahip olan çocuklarını doktora götürmüyor” dedi.

Diğer taraftan FDA, corona virüs aşısı geliştiren şirketlerden, yaşlılar, biyahlar, Hispanikler ve yerli Amerikalılar gibi farklı gruplar da test yapmasını istedi. Bu kapsamda,ABD’deki son aşama klinik deneylerine devam eden dört şirketten biri olan Pfizer, testlere farklı etnik grupları da içeren 38 bine yakın gönüllüyü kaydettiğini açıkladı. 31’den fazla kişinin ise ikinci doz aşıyı aldığını belirtti.

Frenck, 90’dan fazla çocuk ve gencin ise deneylere katılmak için gönüllü olduğunu aktardı.

PFİZER/BİONTECH AŞISI HAKKINDA
Pfizer, iki dozluk corona virüs aşısını Almanya BioNtech firmasıyla birlikte geliştirdi. Aşı corona virüse karşı bağışıklık sağlamak için virüsn genetik materyalini kullanıyor.

2020 SONUNA KADAR 100 MİLYON ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR
Şirket internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre, düzenleme onayı veya yetkisi alınırsa, 2020 sonuna kadar 100 milyon doz ve 2021 sonuna potansiyel olarak 1,3 milyar doz aşı üretilmesi bekleniyor.
Paylaş

2460390cookie-checkPfizer ve BionTech aşısını çocuklarda deneyecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.