Phaselis’i ancak rüyalarında görürsün!

Antalya Kemer’deki Phaselis antik kentinde yapılmak istenen otel projesine yönelik tepkiler dinmiyor. Yargıya taşınmaya hazırlanan projeye karşı yaşam savunucuları ve meslek odaları ardı ardına tepki açıklamaları yaparken en sert tepki ise Kemerli sivil toplum örgütlerinden geldi. Kemer Sivil Toplum Platformu’ndan yapılan açıklamada, projenin hukuksuz olduğuna dikkat çekilerek bu korkunç hatadan vazgeçilmesi için yetkililere çağrıda bulunuldu. Gördüğü rüyalarla gündeme gelen Fettah Tamince’ye seslenilen açıklamada, “dünyanın göz bebeği Phaselis’te antik kent manzaralı bir tatil köyü sahibi olmayı, ancak yine rüyalarında görmesini temenni ediyor, buna engel olmak için gerekirse tüm dünyayı ayağa kaldıracağımızı da bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.

PHASELİS’Ê OTEL GİRİŞİMİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Antalya’nın dünyaca ünlü antik kenti Phaselis’te otel yapmak için kolları sıvayan işadamı Fettah Tamince’ye yönelik tepkiler dinmiyor. Kemer Sivil Toplum Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Ares Fasilis şirketi tarafından, Phaselis antik kentinin arkeolojik koruma bölgesi sınırları dâhilinde, 5 yıldızlı bir tatil köyü projesine onay alındığını üzüntü ve dehşetle öğrenmiş bulunmaktayız” denildi.

ÇILGIN PROJE KAYIP TAPINAĞIN ÜSTÜNDE Mİ YAPILACAK

Phaselis’in önemini ve özelliklerini anlatmaya gerek olmadığına dikkat çekilen açıklamada, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen ve üç limanıyla Likya Birliği’nin en büyük şehirlerinden biri olan dillere destan Phaselis’in, yalnız Antalya ve Türkiye’nin değil, dünyanın gözünün üstünde olduğu bir antik kent olduğu vurgulanarak, “Bu şehirde bulunan kalıntılar, Anadolu ve dünya tarihinin bilinmedik yönlerine ışık tutmuştur ve henüz kazılamamış Athena Tapınağı’nın ise bunlara çok büyük ilaveler yapacağı tahmin edilmektedir. Oysa bugün öğreniyoruz ki, belki de henüz bulunamamış olan Athena tapınağının üzerine, tarihi değerlerimizi içine alacak şekilde, 5 yıldızlı tatil köyüne izin verilmiştir! Bu ‘çılgın’ projenin sahiplerinin gözü dönmüş bir rant hırsıyla saldırdıkları bu bölgenin tamamı, aynı zamanda 1. Derece doğal sit alanıdır ve yine aynı zamanda Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları dahilindedir, zaten doğal olarak da ormanlık bir alandır” görüşüne yer verildi.

YETKİLİLERE ‘BU KORKUNÇ HATADAN VAZGEÇİN’ ÇAĞRISI

Haksız ev hukuksuz olduğu öne sürülen projenin iptali için her tür yasal hakların kullanılacağının altı çizilen açıklamada, bu konudaki gerekli adımların atıldığı belirtildi. “Bu korkunç hatadan bir an önce vazgeçilmesi için yetkililere son bir çağrıda bulunuyoruz” uyarısına yer verilen açıklamada ayrıca şu görüşlere yer verildi:

TARİH KIYIMI YAPMA HAKKINI KENDİNDE BULAN YATIRIMCI TİPİ

“Kültürel ve tarihi değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının ve bunların her yıl biraz daha araştırılarak yeni bilgi ve değerlere ulaşılabilmesinin önemini anlamaktan aciz, kısa dönemli kişisel çıkarları için her türlü tarih, kültür ve doğa kıyımı yapma hakkını kendinde bulan dar görüşlü ve tamahkâr ‘yatırımcı’ tipinin son on yılda giderek daha çok görülmeye başlandığı bilinen bir gerçekliktir. Nitekim bu korkunç projenin sahibi Fettah Tamince’nin, ülkemizin başka bölgelerinde de gerek tamamlanmış gerekse proje halinde böylesi başka girişimleri de bulunmaktadır.

‘TAMİNCE PHASELİS’İ RÜYALARINDA GÖRMEYE DEVAM ETSİN’

İnanılmaz olan ise, en az 4 ayrı koruma statüsüne sahip Phaselis bölgesinde böyle saldırgan ve yıkıcı bir projeye, burayı korumakla yükümlü devlet kurumları tarafından izin verilmesidir. Üstelik 2005 yılında tahsise konu olan proje, yıllarca kapalı kapılar arkasında geliştirilmiş, ilgili koruma kurumları eliyle bu kanunsuz proje için imar planları yapılmış, gelişim planları değiştirilmiş ve her tür koruma statüsü ‘delinerek’ olamaz bir proje olur hale getirilmeye, kılıfına uydurulmaya çalışılmıştır. Üstüne de, geçtiğimiz günlerde, bakanı olan kişinin yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifaya zorlanmasıyla gündeme gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya İl Müdürlüğü tarafından, bilinemez bir gerekçe ile ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilerek, yangından mal kaçırılmaya çalışılıyor gibi bir izlenim doğmasına neden olunmuştur. Gördüğü rüyalarla sık sık gündeme gelen Fettah Tamince’ye de, dünyanın göz bebeği Phaselis’te antik kent manzaralı bir tatil köyü sahibi olmayı, ancak yine rüyalarında görmesini temenni ediyor, buna engel olmak için gerekirse tüm dünyayı ayağa kaldıracağımız mesajını da sizin aracılığınızla buradan iletilmesini bir kez daha ifade ediyoruz.”

Phaselis’te otel inşa edilmesi planlanan alanda incelemede bulunan yurttaşlar bölgedeki kültür varlığı kalıntıların

Phaselis’teki ormanlık alanda kültür varlığı kalıntılarını yurttaşlar fotoğrafladı

Phaselis’teki kalıntılar

Phaselis’teki kalıntılar orman içerisinde geniş bir alana yayılmış durumda

Proje alanındaki kültür varlığı kalıntılar

Phaselis

Phaselis’de numaralandırılan ağaçların dışında kalanların kesileceği öne sürülüyor

Ormanlık alanda uygulanacak proje için kesilmemesi gerekn ağaçlar numaralandırılmış

Otel projesi1

Otel projesi2

Otel projesinin uygulanması planlanan alanda bulunan kalıntılar işaretli bölgede yer alıyor

1559300cookie-checkPhaselis’i ancak rüyalarında görürsün!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.