Phaselis’teki otel projesi yargıya taşınıyor!

Antalya’daki Phaselis antik kentinde yapılmak istenen otel projesi yargıya taşınıyor. Antalya ve Kemer’deki meslek odaları, Antalya Barosu ve sivil toplum örgütlerinin yanısıra Çıralı ve Tekirova köylülerinin projeyle ilgili açacağı dava için Antalya Barosu’nda bir toplantı düzenlendi. 21 Şubat’ta Antalya İdare Mahkemesi’ne sunulacak olan dava ile Phaselis’te otel için yapılan tahsisin ve proje için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın iptali istenirken, hem tahsisin hem de ÇED kararının usulsüz olduğu iddia ediliyor.
Phaselis’teki otel girişimine ilişkin açılacak olan dava için tüm hazırlıklar tamamlandı. Proje için arazi tahsisi yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açılacak olan iptal davasının yanısıra milli park sınırındaki projeye ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı veren Antalya Valiliği’nin bu kararları yargıya taşınıyor.

‘PROJENİN ZARARINI ANLAMAK İÇİN UZMAN OLMAK GEREKMİYOR’

21 Şubat’ta açılacak olan dava öncesinde Antalya Barosu’nda toplantıya 20’ye yakın meslek odası ve stk temsilcisiyle yurttaşlar katıldı. Burada konuyla ilgili açıklama yapan Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu sözcüsü Avukat Abit Küçükarslan, son yıllarda dünyada tarihi ve doğayı koruyan sürdürülebilir turizm politikasının benimsendiğine dikkat çekerek, “Phaselis’te otel yapılması dünyadaki gelişimlere de aykırı. Proje dosyası incelendiğinde arkeolojik sit alanına, doğal sit alanına, Beydağları Sahil Milli Parkı’na ne kadar zarar vereceğini anlamak için uzman olmaya gerek yok. Nitekim yoğunlaşan tepkiler üzerine Koruma Kurulu yeniden toplanmak zorunda kalmıştır” diye konuştu.

GEÇİCİ KAZANÇ İÇİN DOĞA VE TARİH YOK EDİLECEK

Phaselis’teki otel girişiminin, 2005 yılından bu yana değişik aşamalardan geçerek geçtiğimiz Aralık ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile öğrenildiğini dile getiren Küçükarslan, Kemer, Tekirova ve Çıralı’daki yerel sivil toplum örgütleriyle, Antalya meslek odalarının geçici kazanç için doğayı ve tarihi yok edecek projenin iptali istemiyle açacakları dava sürecinin tamamlandığını söyledi.

AV. TUNCAY KOÇ: ‘OTEL İÇİN YAPILAN TAHSİS USULSÜZ’

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan avukat Tuncay Koç ise Phaselis’teki 180 dönümlük arazinin tahsisinde usulsüzlük olduğuna dikkat çekerek, “normal koşullarda önce alanın planları tamamlanır sonra tahsis yapılır. Ancak burada bu kural tersine işlemiş. Önce tahsis yapılmış, ardından da proje imar planlarına işlenmiş. Alanın önce 5 binlik daha sonra da 25 binlik planları yapılmış. Burada da tersine bir durum var” diye konuştu.

PHASELİS PROJENİN ADINDA VAR AMA İÇİNDE YOK!

Alanda yapılması planlanan otelin proje tanıtım dosyasının da çelişkilerle dolu olduğunu dile getiren Koç, “16 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacağı belirtilen projenin inşası sırasında kaç ağacın kesileceği belirtilmemiş. Projenin uygulanacağı alanın bitişiğindeki antik kente değinilmeyip, arkeolojik buluntulardan söz edilmemiş. Propje tanıtım dosyasının bir yerinde alan milli park olarak anılırken bir başka yerinde de milli park dışında gösterilmiş. Yani neresinden baksanız uyduruk bir proje tanıtım dosyası” görüşünü dile getirdi.

‘ÇED KARARINDA USULE UYGUN HİÇ BİR ŞEY YOK’

Projeye verilen ÇED kararına da değinen Koç, milli park, arkeolojik sit alanı ve bitişiğinde antik kent bulunan bir alan için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verilmesinde usule uygun hiç bir şey olmadığını belirterek, bu kararın uluslararası sözleşmelerle ilgili yasa ve yönetmeliklere açıkça aykırılık teşkil ettiğini dile getirdi.

ANTALYA 23 ŞUBAT’TA PHASELİS İÇİN BULUŞACAK

Öte yandan yargıya taşınan projeye yönelik tepkiler dinmiyor. 23 Şubat Pazar günü Phaselis’te bir araya gelecek olan bölgedeki sivil toplum örgütleri kapsamlı bir miting yapmayı planlıyor. Kaş’tan Manavgat’a çok sayıda platform, bisiklet grubu ve doğa sporları klübünün katılacağı mitinge Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu da destek veriyor. Ayrıca Olimpos’taki turistik işletmecilerle, köylerindeki HES projesine karşı aylarca direniş nöbeti tutan Ahmetler köylüleri de mitinge destek verecek.
(Phaselis fotoğrafları: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü-www.mediterra.org)

1560450cookie-checkPhaselis’teki otel projesi yargıya taşınıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.