Şüpheli vurulabilirmiş…

Londra’da geçen temmuz ayında metro ve otobüsü hedef alan intihar saldırılarının ardından masum bir Brezilyalının bir metro istasyonunda öldürülüşü sözkonusu politikanın yeniden gözden geçirilmesini gündeme getirmişti.


Londra’da elektrikçilik yapan Jean Charles de Menezes’in intihar eylemcisi sanılarak uyarıda bulunulmadan öldürülmesi İngiltere ile Brezilya arasında gerginlik yaratmıştı.


Üst düzey emniyet müdürlerini bir araya getiren panelin başkanı Sir Chris Fox, BBC’ye verdiği demeçte, ”Bazen öldürmek üzere ateş açmanın zorunlu olduğunu” söyledi ve bu uygulamanın değiştirilmesine ihtiyaç duymadıklarını belirtti:


”Polisin herşeyin üzerinde olan görevi insanların hayatını korumaktır ve nadiren, polis memurlarının hayat kurtarmak için hayat almaları gerekebilir.”


Jean Charles de Menezes Londra’nın güneyinde yer alan Stockwell metro istasyonunda başına 7 kurşun sıkılarak öldürülmüştü. Menezes’in ailesi ise oğullarıyla ilgili Bağımsız Polis Araştırma Komisyonu’nun raporunu bekliyor. Aile olay hakkında bağımsız bir soruşturma talep etmişti. İngiltere’de polis hakkında şikayetleri değerlendiren bağımsız komisyon henüz raporunu kamuya henüz açıklanmadı.


Sir Chris Fox, öldürmek üzere ateş açma politikasının doğru olduğunu savunmakla birlikte, bu uygulamanın önceden kamuoyu önünde daha açık biçimde tartışılmış olması gerektiğini kabul etti.


Strateji uyarınca intihar eylemcisi olduğundan ve bombasını patlatabileceğinden şüphe duyulan kişi başı isabet alınarak ve uyarmadan vuruluyor.


Bu stratejiyi teknik açıdan destekleyen üst düzey emniyet müdürleri, öte yandan silah eğitimi, iletişim ve istihbarat yönetimi gibi konuların ise polis hakkındaki şikayetleri ele alan komisyonun raporu ardından tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.


Öldürülen Brezilya’nın ailesini temsil eden avukatlar, İngiltere polisinin demokratik bir tartışmaya gerek duymadan sözkonusu stratejiyi gizlice yürürlüğe soktuğunu söylüyor.


Öldürmek üzere ateş açma stratejisi kimi diğer ülkelerde de var, fakat farklı kurallara tabi olabiliyor.


BBC’nin araştırmasına göre örneğin İsrail’de polisin öldürmek üzere zanlının başını hedef almadan önce sözkonusu kişinin üzerinde bomba olabilecek bir cihaz görmesi gerekiyor.


Öte yandan İngiltere’de ise zanlı hakkında önceden elde edilmiş istihbarat yeterli sayılabiliyor. (BBC)


FOTOĞRAF: Metroda vurulan masum genç Jean Charles de Menezes ve gözü yaşlı ailesi

788860cookie-checkŞüpheli vurulabilirmiş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.