‘Şüpheli yangınlara son!’ mitingi

Son bir kaç aydır, Parisin değişik semtlerinde göçmenlerin yaşadığı otel ya da apartmanlarda yangınlar çıkmaya başladı. 15 Nisan 2005 tarihinde, Opera’da Paris Hotelinde gece yarısı çıkan bir yangında çoğunluğunu çoçukların oluşturduğu 20 kişi yaşamını yitirdi. Yangının elektirik kontağından kaynaklandığı iddia edilmişti. 20 göçmenin ölümüne yol açan yangının gerçek nedenleri üzerinde henüz bir sonuç elde edilmeden, bu kez 26 Ağustos 2005’te, 13.Paris’teki Vincent Auriol bulvarında göçmenlerin kalmış olduğu bir apartmanda gece yarısı çıkan bir yangın sonucu 17 göçmen yaşamını yitirdi.

Fransa içişleri bakanı Sarkozy’nin göçmenlere yönelik aldığı sert önlemlerins ardından meydana gelen yangın olaylarının bilinçli olarak çıkartıldığı şühpesi kamuoyunda tartışmaya başlandı.

DÜNKÜ YANGIN

Fransadaki sendikaların önemli bir kesimi, sivil toplum kuruluşları, sol partilerin de destek verdiği mitinge 3 binin üzerinde bir kitle katıldı. Onlarca kuruluş, göçmenlere yönelik politik baskıları protesto etmesine karşın, bu kez 30 Ağustos 2005’te, 3.Paris’te, gece saat 01 sıralarında, göçmenlerin kaldığı bir başka apartmanda yangın çıktı. İlk belirlemelere göre  çoğu çocuk 7 ölü,  3 ağır olmak üzere 13 kişi yaralandı. Yaralıların Necker, Pompidou et La Pitié hastanelerinde olduğu açıklandı.

3 EYLÜL’DE İKİNCİ PROTESTO

Fransa hükümeti’nin özellikle İçişleri bakanı Sarkozy’nin göçmenler politikasını protesto etmek ve göçmenlerin karşı karşıya kaldığı ekonomik, sosyal ve politik sorunlara dikkat çekmek için ikinci bir protesto mitingi kararı alındı.

Siyasal parti, sivil toplum kuruluşu ve  göçmen derneklerinin almış olduğu karar gereği 3 Eylül 2005 tarihinde, 15 H 30 Métro Quai de la Gare’ında miting yapılması kararlaştırıldı.

Eylem birliği yapan örgütler şunlar: AC !, ACT UP, APEIS, CAL, CGT, CGT URIF, CNL, CNSP, DAL, DROITS DEVANT , EUROPALESTINE, GISTI, Groupe CACR, LDH, MRAP, RESOCI, SUD PTT EUROPALESTINE – CNSP – IACD – US-SOLIDAIRES, Ainsi que Les ALTERNATIFS, LCR, LO, PCF, Verts 13ème

1113500cookie-check‘Şüpheli yangınlara son!’ mitingi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.