Philae işbaşında uyudu

Ajans yetkilileri, modülün uyku moduna geçmeden önce gönderdiği verilerle kendisinden beklenen bütün görevleri yerine getirmiş olduğunu söylüyor.

Derin uçurumların bulunduğu bir bölgeye iniş yapan modül, maruz kaldığı dev gölgeler nedeniyle güneş enerjisi panellerini çalıştırıp pilini doldurmasını sağlayacak gün ışığına erişemiyor.

Avrupa Uzay Ajansı ESA, modülle en azından bir süreliğine son teması kurmuş olduklarından endişeli.

Philae’nin resmi Twitter hesabından atılan mesajda ”Yeni evim 67P kuyrukluyıldızı hakkında size daha fazla bilgiyi en kısa sürede vereceğim… zzzz” denildi.

Kuyrukluyıldızın 12 saat süren bir gününde modülün üzerine sadece 1.5 saat süreyle güneş ışığı düşüyor. Dolayısıyla Philae’nin kendisini kuyuklu yıldıza taşıyan Rosetta uydusuyla temas kurabilecek enerjisinin olup olmayacağı bilinmiyor.

Ancak uyku moduna geçmiş olan modülün son ana kadar yapabildikleri büyük övgü alıyor.

Projenin yöneticilerinden Stephan Ulamec, ”Sessizliğe gömülmeden kısa bir süre önce araç, topladığı bütün verileri bize ulaştırabildi. Bu araç, çok zor koşullar altında harika performans sergiledi. Philae’nin kaydettiği inanılmaz bilimsel başarı nedeniyle hepimiz gurur duyabiliriz” dedi.

ESA’ın bilim danışmanlarından Prof. Mark McCaughrean da, ”Modüldeki bütün cihazlar tanımlandıkları görevleri yerine getirip büyük miktarda veriyi bize ulaştırdılar, bu da heyecan verici. Philae, kuyruklu yıldız güneşe yaklaştıkça uyanabilir” dedi.

Philea’nin son gönderdikleri, modülün kuyruklu yıldızın yüzeyindeki kazısından elde ettiği veriler oldu.

Yüzeyden malzeme toplayıp elde ettiği verileri dünyaya göndermesi Philae’nin misyonunun en önemli parçasıydı.

1436360cookie-checkPhilae işbaşında uyudu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.