Pilotlarda son durum

Lübnan basını Türk pilotlar konusunda şüpheli

Türk Hava Yolları pilotları Murat Akpınar ile Murat Ağca’nın başkent Beyrut’ta kaçırılması sadece Türkiye’de değil Lübnan’da da tartışmaları alevlendirdi. Lübnan basını bazı şüpheleri haberlerine yanısıtırken hükümeti “mutlu son”un yakın olduğuna inanıyor.

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil bugün bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, kaçırılma olayında “mutlu son”un yaklaşmakta olduğunu söyledi.

Hizbullah dahil tüm yerel partilerin soruşturmaya destek verdiğini söyleyen Şerbil, olayın faillerini ortaya çıkarmak için telefon görüşmelerinin izlemeye alındığını aktardı.

Ankara’daki Lübnan Büyükelçiliği’nin vatandaşlarına acilen Türkiye’den ayrılma çağrısı yaptığı haberlerini de yalanlayan Şerbil, böyle bir kararın sadece bakanlar kurulu tarafından alınabileceğini, iki ülke ilişkilerinin “mükemmel” olduğunu ve basının “varsayımlar”ını en aza indirmesi gerektiğini söyledi.

MİDE BULANDIRAN ŞÜPHELER
Lübnan basını ise özellikle Beyrut Uluslararası Havalimanı çevresindeki güvenlik zafiyeti ve saldırının “içeriden” destekle gerçekleştirildiği konusunda şüpheleri gündeme getirdi.

MTN televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, pilotların kaçırılmasıyla ilgili Lübnan’da yürütülen soruşturmanın en önemli noktalarından biri saldırganların uçağın iniş saati ve ekibin oteline hangi yoldan nasıl gideceğini gibi konularda nasıl istihbarat sahibi olduğu.

Haberde ayrıca otobüsün havaalanından saldırıya uğradığı Cocodi Köprüsü’ne kadar izlendiği dolayısıyla bu operasyonun hava trafik kontrol kulesiyle koordinasyon sağlanmadan gerçekleştirilemeyeceği, yoldan geçen araçların sahiplerini kandırmak için bir trafik kazası yaşandığı görüntüsünün nasıl oluşturulduğu gibi soruların altı çizildi.

MTN, geçmişte Cibran Tueyni ve Antuan Gonim gibi isimlerin de Beyrut’ta havaalanına indikten saatler sonra suikastlara kurban gittiğini belirterek “Bazıları Türk pilotların kaçırılmasının Azaz’daki esir hacılardan daha büyük bir mesajı olduğunu düşünüyor” yorumunu yaptı.

TURİZM UYARISI
Lübnan Turizm Bakanı Fadi Abbud ise LBCI televizyonuna yaptığı açıklamada, Akpınar ve Ağca’nın kaçırılmasının ülkeye büyük zarar vereceğini belirterek, “Yaşananlar turizm sektörümüzün tabutuna çakılmış son çivi olabilir” dedi.

Abbud, Lübnan’ın gayrı safi yurt içi hasılasının yüzde 20’sinin turizm kaynaklı olduğunu hatırlatarak ülke ekonomisinin genel olarak bir darbe yiyeceğini söyledi.

Pilotların Körfez ülkelerinde “Lübnan’a gitmeyin” uyarılarının yapıldığı bir dönemde kaçırıldığını belirten Abbud, hükümetin kaçırma olaylarını tamamen aydınlatma konusundaki ihmalkarlığı nedeniyle sorumlu olduğunu da ifade etti. (Hürriyet)

1392430cookie-checkPilotlarda son durum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.